Experții, despre cel mai probabil scenariu în contextul actualei crize politice: „Nici Maia Sandu, dar nici PSRM nu au spații largi de manevră”
-
09 Martie 2021 14:30
PSRM va întruni joi Executivul politic pentru a decide acțiunile ulterioare în condițiile în care președintele Maia Sandu nu a inițiat noi consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. Analiștii politici susțin că în actualele condiții spațiul de manevră atât al PSRM, cât și al Maiei Sandu sunt limitate și, cel mai probabil, în curând se va ajunge din nou la Curtea Constituțională.
PSRM constată într-un comunicat de presă că Maia Sandu nu a lansat consultările cu partidele parlamentare, ceea ce, potrivit formațiunii ar întruni „elemente clare de uzurpare a puterii de stat”. Formațiunea, care anterior i-a cerut Maiei Sandu să desemneze un candidat până astăzi, anunță că se va întruni joi pentru a decide acțiunile de mai departe.
Purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță a declarat pentru Radio Chișinău că Maia Sandu va continua consultările cu experții și cu societatea civilă, pe care le-a lansat săptămâna trecută.
Nici Maia Sandu, dar nici PSRM nu au spații largi de manevră, a comentat analistul politic Veaceslav Berbeca. Potrivit acestuia, Maia Sandu poate doar să se conformeze hotărârii Curții Constituționale și să desemneze candidatul propus de PSRM și de Partidul Șor, iar PSRM să inițieze procedura de demitere. Ambele părți însă au declarat că nu vor recurge la acțiunile respective de aceea, cel mai probabil, după 23 martie se va ajunge din nou la Curtea Constituțională, potrivit expertului.
„Odată cu expirarea termenului de 23 martie la care s-a referit președintele Maia Sandu, va fi depusă o sesizare la Curtea Constituțională pentru a se pronunța dacă au fost sau nu întrunite condițiile necesare pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a afirmat Veaceslav Berbeca.
Și analistul politic Anatol Țăranu consideră că actuala criză politică va putea fi rezolvată doar la Curtea Constituțională sau sub presiunea străzii.
„Iarăși CC va fi nevoită să apară pe post de for legiuitor și să dea o soluție pe care ar trebui să o dea Parlamentul. Este o situație foarte gravă și eu continui să cred că finalul ar putea fi determinat de stradă”, a menționat Anatol Țăranu.
Amintim că Maia Sandu refuză să desemneze candidatul la funcția de Premier, propus de PSRM și Platforma „Pentru Moldova” și a lansat consultări cu societatea civilă. Președinția sugerează că după 23 martie Parlamentul va urma să fie dizolvat deoarece expiră 3 luni de la demisia Guvernului Chicu. Pe de altă parte, unii politicieni și experți susțin că dacă nu va exista a doua tentativă de învestire a Guvernului, nu se vor întruni circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.