Expert constituțional | Din momentul anunțării alegerilor anticipate, Guvernul, chiar dacă este în exercițiu și chiar dacă nu are prevăzuți bani în buget pentru scrutin, este obligat să găsească bani din fondul de rezervă

  • 29 Aprilie 2021 12:48
Expert constituțional | Din momentul anunțării alegerilor anticipate, Guvernul, chiar dacă este în exercițiu și chiar dacă nu are prevăzuți bani în buget pentru scrutin, este obligat să găsească bani din fondul de rezervă

Din momentul anunțării alegerilor anticipate, Guvernul, chiar dacă este în exercițiu și chiar dacă nu are prevăzuți bani în buget pentru scrutin, este obligat să găsească bani din fondul de rezervă, susțin experții constituționaliști. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Cristina Popușoi, constituționalistul Nicolae Osmochescu spune ce atribuții are Parlamentul dizolvat și ce acte normative poate poate vota în această perioadă.

Parlamentul este dizolvat, gata! Decretul intră în vigoare din momentul adoptării și va fi publicat în Monitorul Oficial. Dar Parlamentul funcționează cu unele limite până la întrunirea primei ședințe ale noului Parlamentului. Competențele sunt limitate. În Constituție sunt stipulate aceste limite. Astfel, Parlamentul nu poate adopta legi cu caracter constituțional, adică cele care modifică sau revizuiesc Constituția. Parlamentul nu poate adopta sau modifica legile organice. Parlamentul poate adopta doar legi ordinare”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Constituționalistul spune că deși actualul guvern este unul în demisie, are atribuții de a aloca bani pentru alegeri, iar dacă astfel de resurse nu există, atunci ele trebuie oferite din fondul de rezervă, creat pentru astfel de situații neprevăzute.

„Guvernul interimar întotdeauna are atribuții, inclusiv atribuții de a guverna și de a se ocupa de problemele financiare. Din momentul în care sunt anunțate alegeri anticipate, Guvernul, chiar dacă nu sunt prevăzuți în buget bani pentru alegeri anticipate, are fondul de rezervă. Legea dictează că pentru cazuri neprevăzute, inclusiv alegerile anticipate, se creează fondul de rezervă al statului, al Guvernului. Și din acest fond sunt alocate sumele necesare pentru diferite situații excepționale, așa cum a fost și cu pandemia. Cine a putut să prevadă că va fi pandemia și că vom avea nevoie de mijloace pentru a o combate, dar aici este fondul de rezervă”, a opinat constituționalistul Nicoale Osmochescu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău