EXPERȚII comentează diferit decizia Curții Constituționale privind dreptul lui Igor Dodon de a desemna un candidat la funcția de premier

  • 15 Mai 2019 14:50
EXPERȚII comentează diferit decizia Curții Constituționale privind dreptul lui Igor Dodon de a desemna un candidat la funcția de premier

Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de Prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Curtea Constituțională la o sesizare depusă de președinție. Experții comentează diferit hotărârea.

Curtea a subliniat că pentru ca șeful statului să poată numi un candidat la funcția de prim-ministru este necesar ca Parlamentul să fie funcțional, odată cu alegerea șefului  Legislativului și constituirea Biroului Permanent. Totuși, potrivit hotărârii Curții, șeful statului este obligat să poarte consultări cu fracțiunile parlamentare, chiar dacă organele de conducere ale Parlamentului nu au fost alese.

Președinția va executa hotărârea Curții, a declarat pentru Radio Chișinău consilierul în domeniul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi.

„Există această hotărâre și ea urmează să fie executată în forma interpretării date de Înalta Curte”, a afirmat consilierul lui Igor Dodon.

Experții au păreri împărțite față de hotărârea Curții. Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu o consideră logică și corectă.

„Curtea Constituțională absolut corect a decis că președintele nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru dat fiind că lipsesc structurile interne obligatorii ale Parlamentului. Nu are rost, nu are sens un asemenea exercițiu în asemenea situație”, consideră Nicolae Osmochescu.

Pe de altă parte, expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică este de părere că această hotărâre contravine jurisprudenței constituționale anterioare.

„Jurisprudența anterioară a Curții Constituționale menționa foarte exact că Parlamentul prin plenul său este autoritatea supremă decizională și nu președintele Parlamentului. În al doilea rând, jurisprudența anterioară, din contra, obliga președintele să desemneze o candidatură”, a afirmat expertul. 

Amintim că Parlamentul constituit în urma alegerilor din 24 februarie nu și-a ales încă organele de conducere din cauza imposibilității formării unei coaliții majoritare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18
Ploaie ușoară
Umiditate:48 %
Vint:7,7 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău