Experții atrag atenția asupra problemei supraaglomerării instanțelor de judecată

  • 22 Iulie 2021 16:04
Experții atrag atenția asupra problemei supraaglomerării instanțelor de judecată

Experții atrag atenția asupra problemei supraaglomerării instanțelor, ceea ce reprezintă un obstacol în calea desfășurării unei justiții eficiente. Potrivit agenției INFOTAG, subiectul a fost abordat joi în cadrul cadrul conferinței online cu genericul "Volumul disproporționat de muncă în instanțe - obstacol în calea eficienței justiției", organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), la care au participat mai mulți reprezentanți din domeniu justiției.

Potrivit datelor Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, în anul 2020 unui judecător îi reveneau circa 541 de dosare, ceea ce, potrivit experților, "reprezintă o povară imensă". Directorul adjunct al IPRE, Iulian Rusu, consideră că "această problemă este foarte dureroasă pentru sistemul de justiție din Moldova.

"În unele instanțe această cifră poate ajunge la mii de dosare. Este o problemă gravă, care se referă nu doar la starea emoțională a judecătorilor, ci și la calitatea procedurilor judiciare. Toate acestea pot duce la nerespectarea termenelor sau normelor în procesul de luare a deciziilor", a spus expertul.

Judecătoarea Aliona Miron a spus că, în contextul necesității reformelor, care sunt în permanență abordate, acest subiect ar trebui, de asemenea, să fie ridicat și discutat.

"Instanțele au un volumul de muncă extrem de mare. Acest fapt a fost pus în discuție de mult timp. În prima jumătate a anului 2021, circa 16,1 mii de dosare au fost înregistrate în instanța din sectorul Centru, dintre care au fost examinate peste 15 mii. Dacă statisticile arată că în mediu unui judecător îi revin 500 de dosare spre examinare, atunci la Chișinău această cifră depășește o mii", a spus Miron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău