Experții: Mecanismul de SANCȚIONARE a judecătorilor este complicat și are lacune
-
04 Martie 2016 19:00
Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor, implementat potrivit noii legislații, este prea complicat.
O sesizare privind abaterile disciplinare ale legiuitorilor poate trece prin cinci organe până la o eventuală decizie de sancționare. Sunt concluziile evaluării realizată de experții Centrului Resurse Juridice din Moldova a Legii nr 178 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și practica de aplicare a acesteia. Adoptată la 1 ianuarie 2015 legea are nevoie de amendamente, spun experții.
Sistemul actual de răspundere disciplinară a judecătorilor comportă anumite lacune, atât ca urmare a cadrului legal imperfect cât și a aplicării imperfecte a acestuia, sunt de părere experții Centrului Resurse Juridice. O sesizare privind abaterile disciplinare ale judecătorilor poate trece prin cinci organe, dintre care la o etapă sau alta fiecare din aceasta poate să anuleze decizia organului care a examinat anterior cauza disciplinară. Director de programe Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi.
”Datele statistice pentru anul 2015 arată că rata de sancționare a judecătorilor a scăzut considerabil. Sunt doar cinci avertismente aplicate. Chir și rata procedurilor disciplinare intetate a scăzut cu 27 de procente. Evident că apare întrebarea: legea nouă, e mai bună sua mai proastă? Atât de puține cauze disciplinare au fost exainate anul acesta anume din considerentul că sunt prea multe etape. Este Insecția, Completul de Adminisabilitate, Colegiul Disciplinar, CSM-ul și apo Curtea Supremă de Justiție. Cinci organe sunt implicate”, a declarat Nadejda Hriptievschi.
Simplificarea la doar 3 organe justițiare în procesul de examinare a sesizărilor, o mai mare autonomie a Inspecției Justițiare sunt câteva dintre recomandările experților pentru îmbunătățirea mecanismului de răspundere disciplinară a judecătorilor. De cealaltă parte și judecătorii sunt de acord că legea are nevoie să fie îmbunătățită. Președintele Colegiului Disciplinar Valeriu Doagă, judecător la Curtea Supremă de Justiție.
”Consider că nu este eficientă reținerea din salariu. Avem, potrivit noii legi, așa o sancțiune pecuniară. În baza legii vechi această prevedere nu a existat. Nu este clar temeiul sau cazul de apliare a acestei sancțiuni”, a constatat Valeriu Doagă.
Statisticile arată că în 2015 rata de sancționare a judecătorilor a scăzut de patru ori în comparație cu anul 2014, în condițiile în care potrivit ultimelor sondaje aproximativ 75 la sută din populație nu are încredere în sistemul de justiție.