EXPERȚI: Unele din promisiunile lui Chicu după vizita de la Moscova ar putea mai mult să înglodeze R.Moldova în datorii și să-i crească dependența față de Rusia

  • 21 Noiembrie 2019 13:46
EXPERȚI: Unele din promisiunile lui Chicu după vizita de la Moscova ar putea mai mult să înglodeze R.Moldova în datorii și să-i crească dependența față de Rusia

Realizările pe care le-a prezentat premierul Ion Chicu în urma vizitei sale de ieri la Moscova sunt deocamdată doar promisiuni, unele dintre care ar putea mai mult să înglodeze Republica Moldova în datorii și să-i crească dependența față de Rusia, consideră unii experți de la Chișinău. În același timp, ei menționează că reducerea prețului la gaz nu reprezintă o favoare pentru Republica Moldova, ci o consecință a evoluției prețului pe piețele internaționale, iar tariful pentru consumatorii finali, cel mai probabil, nu se va schimba. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Premierul Ion Chicu, a prezentat la revenirea sa de la Moscova, 10 realizări pe care le-a obținut în urma întrevederilor cu oficialii ruși.  Printre acestea ar fi lansarea unui proces de liberalizare a comerțului, ceea ce presupune eliminarea taxelor vamale, extinderea listei vinificatorilor care pot exporta în Rusia și majorarea numărului de autorizații pentru transportatorii moldoveni.

Totodată, el a anunțat că s-a convenit reducerea prețului la gaze, începând cu 1 ianuarie, cu 50 de dolari pentru o mie de metri cubi. Ion Chicu nu a precizat însă dacă micșorarea prețului de achiziție a gazului va conduce și la diminuarea tarifului pentru consumatori.

Expertul în energetică Victor Parlicov susține însă că, cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece, de fapt, se revine la tariful existent anterior. În plus, potrivit lui Victor Parlicov, reducerea prețului la gaz nu reprezintă o favoare pe care Rusia ar face-o Republicii Moldova, dar se datorează conjuncturii de pe piața internațională.

„Este rezultatul faptului că în UE prețul la gaz în acest an au fost foarte joase și atunci aceste reduceri sunt luate în calcul pentru prețul primului trimestru al anului viitor. Ce ține de tarifele pentru consumatori, trebuie ținut cont că acestea urmau a fi majorate la începutul anului, dar pentru că nu s-a făcut, s-au format devieri tarifare care vor trebui compensate anul viitor. Deci, eu nu văd temeiuri pentru reducerea tarifului.”

Premierul a mai declarat că a discutat și proiectul Moscovei privind distrugerea armamentului din stânga Nistrului, dar Rusia ar urma să prezinte mai multe detalii. Totodată, el a anunțat că a convenit cu autoritățile de la Moscova în privința deschiderii unei linii de credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru proiecte investiționale.

Analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador în Federația Rusă, consideră însă că Moscova nu se va grăbi să distrugă munițiile sale din stânga Nistrului, pentru a-și menține influența în regiune. În plus, în privința creditului promis, Anatol Țăranu atenționează asupra condițiilor acestuia, care ar putea fi foarte dure.

„Utilizarea armamentului din Cobasna se va face în tempouri foarte scăzute deoarece Rusia are nevoie să păstreze pretextul munițiilor ca să-și justifice prezența militară în Transnistria. Ce ține de credit, trebuie ținut cont de faptul că creditele rusești sunt acordate la procente foarte înalte și  sunt extrem de costisitoare. De aceea, eu nu a-și fi înclinat să manifest euforie în privința perspectivelor relațiilor moldo-ruse.”

Amintim că Ion Chicu a întreprins prima sa vizită peste hotare la Moscova, decizie comentată de experți drept o dovadă clară a vectorului geostrategic al noului Guvern.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău