Experți | Tarifele curente la gaze ar putea scoate suplimentar din buzunarele cetățenilor 7 miliarde de lei

  • 11 Ianuarie 2022 13:15
Experți | Tarifele curente la gaze ar putea scoate suplimentar din buzunarele cetățenilor 7 miliarde de lei

Rep. Moldova se află, în continuare, într-o situație complicată din cauza „evoluțiilor necontrolate” de pe piața gazelor, iar această criză se va încheia atunci când prețul la gaze se va stabiliza la nivel european. Vicepremierul Andrei Spânu responsabil de Infrastructură a explicat, astăzi, într-o conferință de presă cum au evoluat prețurile la gaze pentru Rep. Moldova în ultimele luni în contextul cotațiilor bursiere la gaze. Experții susțin că tarifele curente la gaze ar putea scoate suplimentar din buzunarele cetățenilor 7 miliarde de lei în plus, transmite Radio Chișinău.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat în conferința de presă că Rep. Moldova a reușit să economisească, în ultimele luni, pe baza formulei din acordul cu „Gazprom” circa 6 miliarde de lei. În luna ianuarie, „Moldovagaz” va achiziționa gaze rusești la prețul de 646 de dolari.

„Pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață, conform aceluiași index bursier, este de 1359 de dolari. Prețul de achiziție a gazului pentru Rep. Moldova va fi în ianuarie de 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze sau cu 52%mai ieftin decât prețul mediu bursier. (...) Problema mare pe care o avem, chiar dacă acest preț la gaze este mult mai mic comparativ cu piața, pentru situația economică a cetățenilor noștri și a veniturilor pe care le au, în continuare este un preț foarte mare”.

Andrei Spânu a mai spus că, potrivit acordului cu „Gazprom”, în ianuarie „Moldovagaz” trebuie să achite în avans suma de 63 de milioane de dolari. La moment se înregistrează un deficit al acestei plăți în sumă de circa 25 milioane de euro. Andrei Spânu a menționat că a discutat cu Alexei Miller, șeful gigantului rus, în vederea posibilității extinderii termenului de achitare a plăților în avans. El a admis că acordul cu „Gazprom” ar putea fi renegociat, doar că nu acum:

„Discuțiile despre renegocierea unei formule mai bune sunt valide. Cu siguranță eu personal, cetățenii și Guvernul ne dorim condiții și mai bune, dar în situația de criză pe care o avem, noi deja avem o formulă bună comparată cu prețul de achiziție al gazelor de pe bursă. (...) Atunci când vom ajunge să discutăm contractul sau viitoare alte înțelegeri pe care ar putea să le aibă „Moldovagaz” cu „Gazprom” s-ar putea să venim și să discutăm din nou acest subiect.”

De cealaltă parte, experții spun că autoritățile trebuie să evalueze impactul pe care îl are criza gazelor asupra economiei naționale. Chiar dacă Rep. Moldova plătește mai puțin față de prețul de piață, pentru cetățeni tarifele la gaze rămân o povară, consideră și expertul economic Viorel Gârbu.

„La tariful curent, cetățenii, în anul 2022, vor achita cu 7 miliarde de lei mai mult, iar dacă tariful va mai crește cetățenii pot să achite cu peste 12 miliarde de lei mai mult. Și ministerele de profil tac. Eventual, doamna prim-ministru trebuia să vină în fața cetățenilor să ne zică care este viziunea unitară, dar ministrul infrastructurii nu a vorbit suficient despre problemele din sector.”

Amintim că Rep. Moldova a semnat prelungirea pe cinci ani a acordului cu „Gazprom”, fiind stabilit prețul de achiziție de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Acesta, însă, oscilează în funcție de fluctuațiile prețurilor de piață.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău