Experți susțin că alegerile anticipate nu sunt excluse și admit că PD poate face alianță cu PSRM sau cu deputați ai acestei formațiuni

  • 04 Martie 2019 13:51
Experți susțin că alegerile anticipate nu sunt excluse și admit că PD poate face alianță cu PSRM sau cu deputați ai acestei formațiuni

Negocierile pentru formarea unei alianțe de guvernare după alegerile parlamentare trenează, cel puțin oficial. În aceste condiții, unii analiști nu exclud posibilitatea unor alegeri anticipate, în timp ce alții susțin că se prefigurează o coaliție a democraților cu socialiștii sau cu deputați aleși din partea PSRM.

Partidul Democrat așteaptă în continuare un răspuns din partea reprezentanților Blocului ACUM la invitația de a iniția negocieri pentru următoarea coaliție, a comunicat pentru Radio Chișinău, vicepreședintele formațiunii, Vladimir Cebotari. Pe de altă parte, liderii Blocului au anunțat că nu vor negocia cu PDM.

În aceste condiții, alegeri parlamentare anticipate nu sunt excluse, chiar dacă rezultatul lor nu va diferi mult față de cel al scrutinului din 24 februarie, consideră observatorul politic, Nicolae Negru.

Alegerile anticipate, din punctul meu de vedere, sunt foarte posibile, deoarece și Blocul ACUM și PSRM au anunțat că nu vor să facă alianță cu PDM. Dar alegerile anticipate nu vor rezolva nimic – situația nu poate să se schimbe dacă datele problemei nu se schimbă, a afirmat Nicolae Negru.

Pe de altă parte, analistul Ion Tăbârță consideră acest scenariu doar ca pe unul de alternativă, dar, cel mai probabil, Partidul Democrat va merge la o alianță cu PSRM sau cu deputați ai acestei formațiuni și cu grupul Partidului Șor.

Potrivit lui Ion Tăbârță, PDM are două scenarii la moment: fie că oficializează o coaliție mare cu PSRM, fie creează o alianță cu Partidul Șor, independenții și un grup de deputați desprinși de la PSRM.

Amintim că PDM a transmis invitații oficiale la negocieri liderilor PAS și Platformei DA, dar reprezentanții celor două partide componente ale Blocului ACUM au exclus orice discuții cu democrații.

Partidul Socialiștilor a anunțat că își va preciza poziția în privința negocierilor doar după ce Curtea Constituțională va confirma alegerile. Totodată, Partidul Șor evită să se pronunțe, deocamdată, în privința negocierilor lansate de PDM în vederea formării unei coaliții de guvernare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău