Experți | Standardele ONU pentru combaterea torturii nu sunt aplicate în R.Moldova

  • 26 Septembrie 2018 14:42
Experți | Standardele ONU pentru combaterea torturii nu sunt aplicate în R.Moldova Europa Liberă

Standardele ONU pentru combaterea torturii și relelor tratamente nu sunt aplicate în Republica Moldova. Deși în 2017 autoritățile moldovenești au primit din partea Comitetului ONU recomandări pentru combaterea fenomenului, până în prezent situația nu s-a îmbunătățit și rămâne îngrijorătoare. Comentariile au fost făcute în cadrul unei conferințe desfășurate de către mai multe organizații neguvernamentale din domeniu, transmite IPN.

Directorul de programe al Oficiului ONU în Republica Moldova, Olesea Perean, a spus că, acum un an, Comitetul ONU a constatat tortură, tratament inuman și degradant în penitenciarele și izolatoarele din Republica Moldova și a făcut  recomandări cum să fie îmbunătățită situația. În ce măsură Guvernul aplică aceste recomandări, Comitetul ONU va analiza în urma unei evaluări.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, a menționat că, din noiembrie 2017 și până în prezent, situația în ceea ce privește combaterea torturii și relelor tratament nu s-a îmbunătățit. Există cazuri individuale și date statistice care arată că starea de lucruri este destul de îngrijorătoare, mai ales în domeniul asistenței medicale acordate în sistemul penitenciar. Deși de mult timp se recomandă ca spitalul din Penitenciarul Nr. 16 să fie transferat în subordinea Ministerului Sănătății, și a fost inclusă măsura în strategia de reformă a justiției, acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit lui Vadim Vieru, din cauza calității joase a asistenței medicale acordate în închisori, mor oameni și acest lucru îngrijorează. În ceea ce privește condițiile de detenție, avocatul amintește că trebuia să fie construit un nou penitenciar, a fost estimat în 2018, dar nu se știe dacă va mai fi construit. Până astăzi nici fundația nu a fost pusă. Cât ține de tortură, Vadim Vieru spune că nu este în formă clasică, când polițiștii aplică forța fizică. Deținuții sunt torturați de alți deținuți, cu acordul tacit al oamenilor legii.

Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova, a spus că nu pot fi constatate evoluții. Din cazurile monitorizate observă o tendință mai nouă, este vorba despre tortură selectivă, cazuri grave când vine vorba de un deținut care prezintă un interes special. „Oamenii sunt bătuți intenționat”, a spus Cristina Pereteatcu.

Potrivit lui Alexandru Zubco, șeful Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, anul trecut au fost recepționate 800 de cereri din instituțiile penitenciare și izolatoare, în care se invocau condiții rele de detenție, lipsa sau insuficiența asistenței medicale. În prima jumătate a anului curent, sunt deja peste 400 de cereri în acest sens, ceea ce demonstrează tendințe îngrijorătoare.

Șeful secției combaterea torturii din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian, a declarat că, în primele șase luni ale anului, din totalul de 332 de sesizări parvenite privind actele de tortură și rele tratamente, au fost pornite 42 de dosare penale. Instanțele de judecată au pronunțat în această perioadă patru sentințe de condamnare a opt persoane. Peste 50% din sesizări se referă la acțiunile poliției, aplicarea forței fizice la reținere sau ulterior, intimidări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău