EXPERȚI | Scenariul de după alegerile din Chișinău ar putea fi aplicat la cele parlamentare

  • 22 Iunie 2018 13:45
EXPERȚI | Scenariul de după alegerile din Chișinău ar putea fi aplicat la cele parlamentare

Scenariul,  de după alegerile din municipiul Chișinău, unde instanțele de judecată invalidează un scrutin fără a invoca motive convingătoare,  poate fi aplicat la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, unde ar  putea fi invalidate scrutinele în diferite circumscripții, sau excluși din cursă candidații incomozi, susțin mai mulți analiști politici. Potrivit lor, în prezent este testată capacitate de reacție a societății și a opoziției.

Unul din scopurile urmărite prin invalidarea alegerilor din Chișinău pare să fie testarea rezistenței societății la diferite intervenții ilegale, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Arcadie Barbăroșie. În opinia sa, și Uniunea Europeană este pusă în prezent într-o situație dificilă – de a accepta derapajele antidemocratice sau de a stopa finanțările și a o lăsa în sfera de influență a Rusiei. Potrivit lui Arcadie Barbăroșie, dacă societatea nu va riposta, scenariul de la Chișinău va fi aplicat și la alegerile parlamentare.

„Guvernarea încearcă să măsoare rezistența societății la diferite intervenții ilegale, să vadă în ce măsură suntem gata să ieșim la proteste, să ne opunem aceste soluții. Invalidarea rezultatelor incomode ale unor alegeri poate fi repetată ori de câte ori se vrea. În Chișinău se încearcă realizarea acestui scenariu.Dacă nu se protestează, la alegerile parlamentare se va lucra masiv pe acest domeniu”, a subliniat expertul.

Reieșind din modul cum au derulat lucrurile la Chișinău, este foarte probabil ca același scenariu să se repete și la parlamentare – când o instanță de judecată să excludă din cursă un candidat incomod puterii, sau să nu-i recunoască victoria, consideră și expertul Ion Tăbârță. „Este un moment dificil pentru Republica Moldova și se testează limitele cetățenilor, atitudinea partenerilor de dezvoltare. În funcție de modul cum vor derula evenimentele legate de alegerile din Chișinău va depinde foarte mult soarta viitorului scrutin legislativ, dar și dacă Republica Moldova va rămâne o societate măcar cu minime condiții democratice, sau, definitiv, vom aluneca spre un regim de tip autoritar”, consideră analistul. 

Amintim că două instanțe de judecată au declarat nule alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, din care ieșise învingător unul din liderii opoziției, Andrei Năstase. Opoziția, dar și o parte a societății civile consideră că în spatele acestor decizii ar sta Partidul Democrat, care neagă orice implicare. În ultimele două zile la Chișinău au fost organizate proteste, alte demonstrații fiind anunțate și pentru următoarele zile

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău