Experți | R.Moldova nu are politici pentru a combate propaganda rusească

  • 24 Ianuarie 2019 13:20
Experți | R.Moldova nu are politici pentru a combate propaganda rusească

Întreaga regiune a Europei Centrale și de Est, dar mai ales spațiul post-sovietic, se confruntă cu fenomenul propagandei și dezinformării, deseori promovat de Federația Rusă. Republica Moldova, spre deosebire de alte state din regiune, deși este afectată direct de acest fenomen nu are politici la nivel național pentru a combate propaganda rusească, atenționează experți naționali și de peste hotare care participă astăzi la conferința „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”, organizată de Asociația Presei Independente.

Republica Moldova se confruntă cu propaganda Moscovei încă înainte de proclamarea independenței sale în 1991. Acest fenomen continuă și astăzi, dar spre deosebire de alte state din regiune, precum cele baltice, Ucraina sau Georgia, Chișinăul nu a făcut nimic pentru a combate acest fenomen, cu excepția unor strategii la nivel ministerial, susține expertul în domeniul securității Rosian Vasiloi.

„La nivel național nu sunt aprobate politici clare cum Republica Moldova își creează mecanisme de reziliență la nivel național în acest domeniu. și aici nu este vorba despre să fim împotriva cuiva. Este vorba cum noi pregătim această reziliență pentru cetățenii noștri, pentru tinerii noștri”, a subliniat Rosian Vasiloi. 

Experți | R.Moldova nu are politici pentru a combate propaganda rusească

Asociația Presei Independente organizează o campanie împotriva știrilor false și tendențioase încă din anul 2015. Este important ca și cetățenii să dezvolte abilități pentru a nu se lăsa manipulați de așa-numitele fake-news, a menționat directorul executiv al organizații Petru Macovei.

„Nu este o campanie împotriva Rusiei sau a altor țării. Este o campanie împotriva dezinformării atât interne cât și externe. Este important ca cetățenii să aibă cât mai multe abilități pentru a-și dezvolta gândirea critică”, a afirmat directorul API. 

Jurnaliști și experți media din mai multe state, precum cele baltice, Polonia, România susțin că țările lor, de asemenea, se confruntă cu fenomenele dezinformării și propagandei ruse. Jurnalistul estonian HolgerRoonemaa a amintit, spre exemplu, despre o întreagă rețea de portaluri în Statele Baltice, care pretindeau a fi independente, de facto, însă, sunt coordonate de Moscova.

Amintim că un studiu, realizat de centre de cercetări din mai multe țări și publicat acum jumătate de an, concluziona că Republica Moldova este cea mai vulnerabilă și expusă țară la propaganda rusă. Majoritatea televiziunilor de top retransmit programe ruse, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul. În același timp, există câteva categorii importante de populație, precum bătrânii, minoritățile etnice și enoriașii activi,  predispuse spre a fi manipulate. Experții atenționează că măsurile luate în ultimul timp de autorități nu sunt suficiente, ba mai mult, sunt susceptibile de a favoriza anumite grupuri politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău