Experți ǀ Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate

  • 08 Aprilie 2021 13:11
Experți ǀ Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate

Alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova sunt tot mai probabile, în pofida încercărilor unor politicieni și partide de a le împiedica, sunt de părere analiștii politici. Ei însă au viziuni diferite în privința perioadei când ar putea fi organizate acestea. 

Curtea Constituțională va decide peste o săptămână dacă există circumstanțele necesare pentru dizolvarea Parlamentului. Între timp, deputatul Octavian Țîcu a contestat instituirea stării de urgență, care împiedică dizolvarea actualului Legislativ. În acest condiții, este clar că Republica Moldova se îndreaptă spre anticipate care, mai ales dacă va fi declarată neconstituționalitatea stării de urgență, ar putea fi organizate chiar în următoarele luni, consideră analistul politic Anatol Țăranu.

„Eu cred că nu este exclus ca aceste alegeri să fie organizate chiar în vară. Dacă la 15 aprilie Curtea Constituțională va da verdict pozitiv pentru dizolvarea Parlamentului, ceea ce este foarte probabil, procesul va demara. Chiar dacă dizolvarea nu se poate produce în perioada stării de urgență, aceasta poate intra în vigoare imediat după încheierea acestei perioade, sau după declararea neconstituționalității acesteia”, a afirmat AnatolȚăranu. 

Și expertul Victor Ciobanu consideră că Partidul Socialiștilor, care se opune anticipatelor, nu le va putea bloca la nesfârșit. În opinia sa, lupta politică va continua, dar, cel mai probabil, la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, anticipatele vor avea loc.

„Este un joc pozițional, dar deocamdată nu este clară data și procedura de declanșare. Mai degrabă, aceste alegeri vor avea loc la sfârșitul verii - începutul toamnei, dar până atunci vom asista la tot felul de manevre, declarații dure, tentative de atragere a dividendelor politice, etc.”, a menționat expertul. 

Amintim că după demisia Guvernului Chicu la 23 decembrie, două tentative de a învesti un nou Guvern, ambele candidaturi la funcția de premier fiind propuse de președintele Maia Sandu, au eșuat. Cu toate acestea, Partidul Socialiștilor și Platforma „Pentru Moldova” au anunțat constituirea unei majorități parlamentare care susține candidatura ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, pentru funcția de premier, și consideră că în aceste condiții Parlamentul nu poate fi dizolvat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău