Experți | Republica Moldova ar putea simți cea mai mare inflație din acest an în perioada iulie-septembrie

  • 02 Iunie 2022 13:53
Experți | Republica Moldova ar putea simți cea mai mare inflație din acest an în perioada iulie-septembrie

Republica Moldova ar putea simți cea mai mare inflație din acest an în perioada iulie-septembrie. Experții economici atenționează că inflația va lovi cel mai mult persoanele vârstnice și pe cele cu dizabilități. Autoritățile contează pe asistența financiară externă, care va fi suficientă pentru a acoperi deficitul bugetar de aproape 20 de miliarde în acest an, transmite Radio Chișinău.

Actuala inflație este extrem de apăsătoare pentru toată populația Republicii Moldova, consideră expertul economic Stas Madan. El amintește că cea mai mare inflație din ultimii zece ani a avut loc în  2015, după furtul miliardului, de 14 %. Acum inflația este aproape dublă față de acel nivel.

„Dacă analizăm și prognozele BNM, se prevede că în trimestrul trei, adică în perioada iulie-septembrie, vom avea apogeul inflației pentru acest an, după care tendința va fi de ușoară descreștere. Tendința era că media în trimestrul III va ajunge la 31%, dar există încă un interval de incertitudine foarte mare și ar putea ajunge chiar și la 37-38 %”.

Asistența externă poate avea un rol foarte important atât pe dimensiunea economică, cât și pe dimensiunea socială. Pe dimensiunea economică este foarte important accesul firmelor la finanțe.

„Datorită asistenței externe venită spre buget, permite guvernului să mențină în general o politică de cheltuieli mai expansivă și să-și permită să ofere anumite alocații sociale populației social-vulnerabile. În acest an, deficitul nostru bugetar care este planificat la circa 19 miliarde de lei va fi finanțat integral din surse externe”.

Populația social-vulnerabilă va avea cel mai mult de suferit de pe urma inflației, iar guvernarea are nevoie de politici țintite pentru aceste grupuri sociale, opinează directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc.

„Avem un instrument destul de util pentru momente când există riscul să crească rata de sărăcie și acest instrument se numește ajutorul social. Al doilea instrument sunt compensațiile pentru perioada rece anului. În acest an, compensațiile oferite guvern au fost record, nu au fost în istoria țării compensanții atât de mari. Au fost compensanții universale, dar cred că în situații de criză se poate de mers mai țintit”.

Republica Moldova se confruntă în prezent cu o inflație de peste 27 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău