Experți | Remanierile în guvern erau așteptate și au menirea de a eficientiza actul de guvernare
-
09 Septembrie 2022 13:24
Remanierile în guvern erau așteptate și au menirea de a eficientiza actul de guvernare, susțin unii analiști politici de la Chișinău. În același timp, spun ei, remanierea este necesară și din punct de vedere politic, pentru că există în prezent percepția în rândul populației că mai mulți miniștri nu s-au descurcat cu sarcinile lor, transmite Radio Chișinău.
Guvernul de la Chișinău este unul tânăr, cu unele persoane numite în funcție fără experiență în domeniul administrativ și era de așteptat că unii vor reuși, iar alții nu vor da dovadă de talent administrativ, susține analistul Nicolae Negru.
”Această remaniere e necesară și din punct de vedere politic fiindcă există o anumită percepție în mediul populației din Rep. Moldova că mai mulți miniștri nu s-au descurcat cu sarcinile lor, că inflația record și scumpirile se datorează acestui fapt. Prin urmare, e la locul ei o anumită schimbare a unor miniștri, care nu s-au remarcat, sau poate nu au comunicat îndeajuns cu cetățenii, fiindcă și comunicarea face parte din atribuțiile unui ministru. Funcția de ministru este o funcție politică nu numai administrativă și managerială”.
În opinia analistului Nicolae Negru, doar jumătate din actualii miniștri s-au făcut vizibili sau au știut să comunice eficient despre activitatea lor în condițiile unui context politic foarte fluid când se încearcă destabilizarea actualei guvernări.
”Când se încearcă destabilizarea actualei guvernări, când guvernarea este acuzată de toate relele, este important să comunici și să demonstrezi populației că s-a făcut tot posibilul pentru a menține Rep. Moldova pe linia de plutire. Se fac multe lucruri. Nu a venit nici un expert care să ne spună că o parte din inflație o datorăm războiului iar cealaltă parte o datorăm lipsei de experiență a Guvernului. Să vedem aceste lucruri și atunci putem să spunem că guvernarea este vinovată în totalitate. Dar, din punct de vedere politic, ea este responsabilă de ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova, prin urmare trebuie să-și asume și consecințele”, spune Negru.
Și analistul Ion Tăbârță susține că remanierile în Guvern erau anticipate încă pe la finele lunii iulie, începutul lunii august, la împlinirea unui an de la alegerile parlamentare anticipate și învestirea Guvernului Gavriliță:
”Acum aceste remanieri au loc la început de sezon rece, la începutul unui sezon care se așteaptă complicat. Nu este exclus ca doamna prim-ministru să fi mers la aceste remanieri în contextul acelor discuții că ar fi putut să urmeze o demisie și o schimbare a guvernului in corpore. Nu e exclus că de aici avem și această schimbare a poziției doamnei prim-ministru Gavriliță, că ea are încredere în actuala echipă guvernamentală, în a merge și a face anumite remanieri guvernamentale în cabinetul de miniștri”, menționează Tăbârță.
De la învestirea sa la începutul lunii august, anul trecut, Guvernul Gavriliță a fost nevoit să facă față mai multor crize precum cea pandemică, criza gazelor naturale, inflația și creșterea prețurilor, precum și criza economică și a refugiaților generată de războiul Rusiei asupra Ucrainei.