Experți | Reforma Autorității Naționale de Integritate bate pasul pe loc

  • 23 Mai 2017 16:44
Experți | Reforma Autorității Naționale de Integritate bate pasul pe loc

La aproape un an de la adoptarea legilor din pachetul de integritate, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu are o conducere și nu este funcțională. De la sfârșitul lui iulie 2016, practic s-a format un vid instituțional în ceea ce privește declararea și controlul averii și intereselor demnitarilor.

Mariana Kalughin, expertă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, a spus într-o conferință de presă la IPN că, din acel moment, controalele inițiate de către CNI în condițiile legii vechi puteau să continue doar potrivit procedurilor legii noi, modifice esențial. Rolul principal le revine inspectorilor de integritate care încă urmează a fi numiți în bază de concurs. „Acest vid instituțional la modul practic durează până acum, fiind sistat controlul ca atare”, a menționat Mariana Kalughin. Exercițiul, care ar fi trebuit să fie foarte rapid, se dovedește a fi de durată, a adăugat experta.

În opinia CAPC, acest lucru ar putea crea dificultăți în controlul declarațiilor, mai ales a celor depuse în 2016 pentru perioada anului 2015. Mariana Kalughin s-a referit în acest context la un articol din legea cu privire la ANI, care vizează atribuțiile inspectorilor de integritate. În lege este stipulat că aceștia pot colecta și prelucra informațiile dobândite în perioada anului fiscal.

Mariana Kalughin a mai spus că ANI este o autoritate cheie în asigurarea integrității, iar concursul de selectare a președintelui și vicepreședintelui trebuie să fie vigilent, dar să nu lase sentimentul ca este unul tergiversat.

Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice, a spus că odată ce încă nu este numită conducerea ANI, nu pot fi numiți nici inspectorii de integritate. Ca urmare procesul de verificare a averilor și a conflictelor de interese ale demnitarilor nu are loc. „Sperăm foarte mult că Parlamentul și CNI vor întreprinde toate măsurile ca să ne convingă  că legea este aplicată și nu sunt careva întârzieri, iar procedurile care au loc sunt făcute în bază de merit și nu există influențe din afară care ar tergiversa acest proces”, a spus Ion Guzun.

Elena Prohnițchi, de la Asociația pentru Democrație Participativă, a remarcat că declarații în acest an au fost colectate, dar nu se știe când acestea vor fi făcute publice, dat fiind faptul că încă nu a fost selectată compania care să scaneze aceste declarații pentru plasarea lor în format electronic. Procesul poate fi de durată, astfel că declarațiile ar putea fi făcute publice abia în luna noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău