EXPERȚI | Referendumul sugerat de Igor Dodon privind reglementarea conflictului transnistrean este împotriva intereselor R.Moldova

  • 19 Septembrie 2018 22:46
EXPERȚI | Referendumul sugerat de Igor Dodon privind reglementarea conflictului transnistrean este împotriva intereselor R.Moldova

Președintele Igor Dodon s-a pronunțat pentru un plan de reglementare a conflictului transnistrean elaborat la Chișinău și Tiraspol, care să fie aprobat prin referendum pe ambele maluri ale Nistrului, iar trupele ruse să rămână în Republica Moldova până la soluționarea definitivă a conflictului. Ideea sa este criticată de experți, care susțin că nu poate fi organizat un referendum în stânga Nistrului, având în vedere realitățile de acolo, inclusiv prezența militară rusă.

Republica Moldova trebuie să elaboreze propriul plan de reglementare a conflictului transnistrean, după care să le solicite puterilor internaționale să-l aprobe, a declarat aseară Igor Dodon la postul public de televiziune. El susține că acest lucru va fi posibil după alegerile parlamentare din februarie și a denumit planul Dodon-Krasnoselski, după numele său și al șefului administrației separatiste de la Tiraspol, pe care îl consideră conducătorul regiunii. Igor Dodon susține că planul ar trebui aprobat prin referendum, iar trupele ruse să rămâne în regiunepână la reglementarea definitivă a conflictului.

„Orice formă de reintegrare va fi discutată cu toți cetățenii Republicii Moldova în cadrul unui referendum. După ce Chișinăul și Tiraspolul vor fi de acord, va fi propus comunității internaționale. Și nu poate fi vorba e un plan al Moscovei sau un plan al Washingtonului, trebuie să fie un plan al Republicii Moldova pentru soluționarea acestei probleme. Și eu cred că este destul de real ca după alegeri să avansăm în această direcție”, spune Igor Dodon.

Un astfel de referendum, organizat pe un teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale, dar pe care se află trupe militare străine, ar fi extrem de periculos, consideră expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.

„Nu poți face un astfel de referendum într-un teritoriu necontrolat, într-un teritoriu unde nu-ți poți exprima punctul de vedere și nu ai acces pentru a le explica oamenilor care este situația legată de un anumit subiect. De aceasta, eu nu știum cum putem să avem încredere într-un referendum care ar fi organizat în regiunea transnistreană”.

Această opinie este împărtășită și de analistul politic, Anatol Țăranu,care atrage atenția că menținerea trupelor militare ruse, așa cum propune Igor Dodon, va împiedica orice proces de reglementare a conflictului transnistrean în interesele Republicii Moldova.

„Sincronizarea retragerii trupelor militare cu soluționarea politică, înseamnă blocarea și a retragerii și a soluționării. De fapt Dodon, propunând acest lucru, se expune vădit împotriva intereselor naționale fundamentale ale Republicii Moldova”. 

Adunarea generală a ONU a adoptat în luna iunie proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Moscova s-a opus atunci rezoluției, considerând, la fel ca Igor Dodon, că trupele sale trebuie să rămână până la soluționarea conflictului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău