Experți | Recrutarea bărbaților din regiunea separatistă transnistreană de către Federația Rusă este reală și chiar deja un fapt împlinit

  • 11 Aprilie 2022 12:43
Experți | Recrutarea bărbaților din regiunea separatistă transnistreană de către Federația Rusă este reală și chiar deja un fapt împlinit

Recrutarea bărbaților din regiunea separatistă transnistreană de către Federația Rusă este reală și chiar deja un fapt împlinit, consideră experții de la Chișinău, în contextul informațiilor făcute publice de către Ministerul britanic al Apărării, potrivit cărora, Rusia ar încerca să recruteze mercenari în Transnistria pentru a-i implica în războiul ruso-ucrainean. La rândul său, regimul de la Tiraspol neagă că ar fi implicată în măsuri ce ar aduce amenințări Ucrainei, transmite Radio Chișinău.

Experții pe problema transnistreană afirmă că în situația în care regiunea estică a Republicii Moldova se află în totalitate sub influență rusească, o eventuală campanie de recrutare nu ar fi o problemă pentru Moscova, ne-a spus fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. Trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului fac parte din Districtul militar de Vest al Federației Ruse, care este unul dintre elementele principale ale războiului din Ucraina. O bună parte din militarii Grupului Operativ de Trupe Ruse, dislocat ilegal în regiunea estică, sunt cetățeni transnistreni, iar o eventuală campanie de recrutare s-ar face rapid, spune Ion Leahu:

„Acolo, practic, nu mai sunt persoane fără cetățenia Federației Ruse. Ei demult completează și Grupul Operativ de Trupe Ruse și, într-o măsură oarecare, forțele de menținere a păcii. Pentru ei acum nu are importanță că sunt recrutați în trupele ruse azi sau mâine. Ei sunt subordonați Moscovei. Dacă va fi emisă mâine indicația să fie recrutați, îmbrăcați, dotați și trimiși pe front, ei mâine vor fi îmbrăcați, dotați și trimiși pe front.”

Și fostul vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a spus pentru Radio Chișinău că nu exclude că Rusia ar putea recruta mercenari din regiunea transnistreană, chiar dacă administrației de la Tiraspol nu i-ar conveni acest lucru.

„Nu cred că este un secret că rușii de la o etapă, cred că de 3-4 săptămâni, au început să implice și mercenari în războiul din Ucraina. În acest context evident că ei caută mercenari experimentați pe unde găsesc – din Siria sau propriul teritoriu al Federației Ruse. Și în stânga Nistrului nu aș exclude deloc. Tiraspolul ca administrație – cei care controlează efectiv regiunea – nu au nevoie de război, pentru că războiul este incompatibil cu contrabanda și cu tot din ceea ce trăiesc ei. Aici nu văd niciun rol pentru administrația regiunii în asemenea activități posibile de recrutare de mercenari.”

La rândul său, regimul separatist de la Tiraspol a transmis într-un comuniat de presă că pe teritoriul regiunii nu au loc „pregătiri militare” sau „măsuri speciale” ce ar aduce amenințări Ucrainei. Tiraspolul a dat asigurări că „depune toate eforturile pentru asigurarea păcii, liniștii și securității în regiune.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău