Experți | R. Moldova se va confrunta și în 2022 cu criza sanitară și cea energetică. Și tensiunile militare din regiune își vor spune cuvântul
-
03 Ianuarie 2022 16:11
Criza sanitară și cea energetică, precum și tensiunile militare din regiune sunt principalele provocări pentru Republica Moldova în anul 2022. Unii comentatori politici remarcă, de asemenea, nevoia de rezultate concrete în reformarea justiției și lupta cu corupția. La ce să ne așteptăm în 2022 a încercat să răspundă Radio Chișinău în discuție cu analiști politici de la Chișinău.
Guvernarea se va confrunta și în 2022 cu cele două probleme majore: criza pandemică și criza gazelor, care au generat o inflație record anul trecut. Și tensiunile militare din apropierea Republicii Moldova își vor spune cuvântul în acest an.
Comentatorul politic Victor Ciobanu spune că această perioadă este foarte dificilă pentru actuala guvernare, la care se mai adăugă și rezistența sistemului.
„Guvernării îi doresc să se concentreze pe un model foarte clar în privința luptei contra corupției și reformei justiției, slogan sub care a câștigat alegerile parlamentare și cele prezidențiale. (…) Aceste sisteme efectiv nu se pot curăța din interior, nu este un proces autoindus. Aici se cere o intervenție dură din exterior. Guvernarea a dat-o deja în bară cu primii pași: a pornit-o foarte rapid în procuratură, după care a venit cu ideea evaluării externe foarte lente în justiție, după cu o idee tranzitorie de pre-evaluare la CSM și CSP și nu e clar care va fi strategia adoptată de actuala guvernare. Cu asta au câștigat și dacă nu livrează foarte rapid anumite rezultate la acest capitol, atunci dezamăgirea populației va fi în creștere”.
În acest an, guvernare ar trebui să stabilizeze Republica Moldova, iar reformele ar trebui să capete consistență, consideră și analistul politic Ion Tăbârță. Comentatorul atenționează că elementele regimului oligarhic vor încerca să se regrupeze și să se opună reformelor, ceea ce s-a observat deja după unele decizii luate de instanțele de judecată.
„După acest proces de transformare continuă, în sensul eliberării Republicii Moldova și a instituțiilor statului de regimul oligarhic, noua guvernare ar trebui să stabilizeze acum Republica Moldova, astfel ca acele reforme care au fost anunțate să capete consistență. Această guvernare trebuie să aibă un plan clar de acțiuni, o strategie pe care ei nu au demonstrat că o au. Desigur, a fost o perioadă scurtă, lipsa de experiență, lipsa de memorie instituțională s-au văzut deocamdată”.
Pe lângă situația din justiție și riscurile de securitate din regiune, inflația și rata scăzută de vaccinare își vor lăsa amprenta pe situația socio-economică din Republica Moldova, mai atenționează experții.