Experți | R. Moldova riscă să rateze finanțări externe de zeci sau chiar sute de milioane de euro, după ce ieri CC nu a admis solicitarea Maiei Sandu de a-i da Guvernului aflat în demisie dreptul să semneze tratate internaționale

  • 05 Martie 2021 13:45
Experți | R. Moldova riscă să rateze finanțări externe de zeci sau chiar sute de milioane de euro, după ce ieri CC nu a admis solicitarea Maiei Sandu de a-i da Guvernului aflat în demisie dreptul să semneze tratate internaționale

Republica Moldova riscă să rateze finanțări externe de zeci sau chiar sute de milioane de Euro, după ce ieri Curtea Constituțională nu a admis solicitarea președintei Maiei Sandu de a-i da Guvernului aflat în demisie dreptul să semneze tratate internaționale, consideră experții. În același timp, ei susțin că Legea supremă îi permite șefului statului să semneze astfel de tratate, pentru a nu determina aprofundarea crizei generate de pandemia de COVID-19.

Curtea Constituțională nu a admis ieri partea de sesizare a Președinției privind drepturile Guvernului interimar de a semna tratate internaționale. În această situație, rămân în vigoare actualele prevederi care conțin restricții în acest sens, a explicat expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.

Maia Sandu a cerut să fie extinse atribuțiile guvernului demisionar la capitolul tratate internaționale. Curtea Constituțională a rămas pe poziția că un guvern demisionar nu poate avea aceleași atribuții ca un guvern plenipotențial și funcțional.

Pe de altă parte, expertul Alexandru Arsene susține că Legea supremă îi oferă posibilitatea șefului statului să încheie astfel de tratate.

Art. 86 alin 1: Președintele Republicii Moldova poartă tratative și ia parte la negocieri, încheie tratate internaționale în numele Republicii Moldova și le prezintă, în modul și în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului.

Ratarea unor oportunități de asistență externă ar avea consecințe grave asupra bugetului, mai ales în actualele condiții de criză, care ar putea să se aprofundeze, potrivit economistului Viorel Gârbu.

Mulți agenți economici nu mai pot suporta situația dificilă din economie, în sfera socială sunt foarte multe probleme. Din acest motiv, sigur că Republica Moldova are nevoie de resurse financiare. Economia națională nu poate să genereze toate aceste surse și, în această situație, ajutorul extern sigur că este foarte important.

Amintim că ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a atenționat anterior că dacă Republica Moldova nu va ratifica până în luna aprilie un protocol al un Acord anterior, riscă să piardă asistență financiară în valoare de 60 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău