Experți | R. Moldova are nevoie de o strategie integrată de apărare și securitate națională pentru a contracara un potențial atac militar

  • 23 Iunie 2021 16:48
Experți | R. Moldova are nevoie de o strategie integrată de apărare și securitate națională pentru a contracara un potențial atac militar

Republica Moldova are nevoie de o strategie integrată de apărare și securitate națională pentru a contracara un potențial atac militar și a descuraja orice provocare de tip armat, pe termen mediu și lung. De asemenea, Chișinăul ar trebuie să colaboreze mai strâns cu Uniunea Europeană și Statele Unite în domeniul securității. Sunt câteva dintre recomandările unor experți din Republica Moldova, care au elaborat o analiză a politicilor de apărare și securitate națională, transmite Radio Chișinău.

Pentru a fi mai rezistentă în fața atacurilor la adresa securității naționale, Republica Moldova ar trebui să-și regândească structura Armatei Naționale. Potrivit autorilor analizei, Armata ar trebui să devină mai adaptată la actualele provocări, cu oameni pregătiți să folosească tehnica modernă pentru apărarea teritoriului național, a cetățenilor și integrității statale.

Unul dintre autorii documentului, fostul ministru al apărării, Viorel Cibotaru, punctează importanța acestor măsuri, în special în situația în care multe dintre instituțiile statului sunt slăbite de sistemul cleptocratic existent.

 „Coeziunea dintre politică internă, de securitate și apărare, coeziunea dintre aceste politici și interesele fundamentale ale statului Republica Moldova sunt generate de o cvasi-necesitate de a reda un sens statului Republica Moldova, prin curățarea instituțiilor, care sunt compromise dublu prin nivelul exacerbat de corupție, care a condus și la cazuri de trădare de patrie. Instituțiile publice care sunt menite să apere suveranitatea Republicii Moldova servesc interesele altui stat sau altor entități și lucrul acesta cere niște reforme mai dure, mai energice”.

Principala problemă a sectorului de securitate este carența resurselor financiare și umane care ar putea face față unei acțiuni militare sau unor agresiuni hibride susține consiliera prezidențială pentru securitate, Ana Revenco, potrivit căreia R. Moldova are nevoie de o strategie națională de securitate pentru următorii 7-8 ani.

 „Constat că în Republica Moldova au fost făcuți mai mulți pași importanți în domeniul reformelor forțelor armate în special datorită condiționalităților și parteneriatelor externe. S-ar impune la fel să vorbim despre generația a doua de reforme în sistemul de securitate, concentrată pe abordarea integrată perfecționarea mecanismului de gestionare a crizelor, evaluarea realistă a riscurilor de securitate. Toată lumea este de acord că legile de funcționare ale sectorului de securitate, îndeosebi cele care referă la SIS, CSS, au totodată un caracter desuet.

Expertul în securitate de la București, Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, opinează că Republica Moldova se grăbește cu o reformă a sistemului de securitate națională.

Problema nr. 1 a Republicii Moldova  la 30 de ani de independență este forța, sau dacă vreți, puterea statului Republica Moldova. Dacă în momentul ăsta vă propuneți reforma sistemului de securitate națională vă grăbiți și să săriți o etapă importantă: ca să ai o reformă a unui sistem, trebuie să-l ai. Nu sunt convins că înțeleg ce e un sistem de securitate națională în Republica Moldova(...)  Nu văd cum puteți sări la reforma unui sistem, care este parțial disfuncțional. Ce sens are discuția despre securitate națională într-o țară care are trupe pe teritoriu și nu prea văd pe nimeni să ceară plecarea lor? Singurul fapt că Republica Moldova are un partid pro-rusesc mă face să întreb cum definiți chestiunea de securitate națională, la noi aceste chestiuni sunt la limita loialității față de țară?

Analiza despre revizuirea politicii de apărare și securitate a Republicii Moldova a fost realizată în cadrul unui proiect al IPRE, cu susținerea financiară a Soros Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău