Experți | Propaganda, dezinformarea, atacurile cibernetice, organizarea și susținerea anumitor mișcări protestatare sunt principalele atacuri hibride împotriva Rep. Moldova
-
18 Aprilie 2023 15:29
Propaganda, dezinformarea, atacurile cibernetice, organizarea și susținerea anumitor mișcări protestatare sunt principalele atacuri hibride împotriva Rep. Moldova, atenționează experții în cadrul unei dezbateri la această temă organizată de IPN. Războiul hibrid nu poate fi câștigat cu instituții guvernamentale cu viziuni învechite, cu o mentalitate depășită de noile realități, în condițiile în care tehnologiile au avansat foarte mult, spun experții. Totodată, ei subliniază că este foarte important să se pună accentul pe securitatea cibernetică, transmite Radio Chișinău.
Destabilizarea Rep. Moldova este scopul Federației Ruse în prezent, atenționează expertul Igor Boțan. El a atenționat că pe lângă propagandă și dezinformare, un instrument universal al războiului hibrid este corupția, prezentă încă în Rep. Moldova:
„Principala armă a războiului hibrid este dezinformarea populației, iar dezvoltarea tehnologiilor informaționale oferă foarte mult spațiu și posibilități pentru cei care încearcă să destabilizeze alte state prin metodele războiului hibrid. De asemenea, cei care poartă războiul hibrid recurg la instrumentele de corupere a cetățenilor altor state supuse acestor influențe hibride, iar corupția în acest sens este un instrument universal”, a spus Igor Boțan.
Războiul hibrid are un scop anume de a slăbi instituțiile statului, prin dezinformarea și manipularea populației. Experta în securitate cibernetică Natalia Spînu, directoare executivă a Institutului European de Studii Politice din Moldova a atenționat asupra atacurilor cibernetice:
„În spațiul cibernetic deja toată lumea a recunoscut că este un război cibernetic și cred că lucrurile sunt și mai complicate în acest domeniu pentru că nu sunt hotare și atacatorul foarte ușor poate să se infiltreze în acea țară. Riscul cel mai mare este pentru infrastructura critică din Rep. Moldova și mă refer aici la energie, la rețelele de apă și de gaz. Iar prin măsuri mă refer la elaborarea cadrului legal și nu în ultimul rând la educație. Noi, Republica Moldova, ar trebui să nu pierdem timpul și să învățăm din lecțiile mai puțin plăcute din Ucraina și totodată să implementăm bunele practici și să nu așteptăm acea criză când populația va fi panicată”, a menționat Natalia Spînu.
Expertul Igor Klipii, fost ambasador al Republicii Moldova în Lituania, consideră că un război hibrid poate fi contracarat prin voință politică, prin mesaje și politici coerente care vor consolida societatea și o vor face mai greu de manipulat:
„Noi suntem în continuare într-un război hibrid. Ceea ce face acum inamicul nostru este că el studiază foarte atent vulnerabilitățile societății noastre și le manipulează împotriva noastră. Acum este vorba despre vârful unei propagande împotriva Republicii Moldova care are un singur scop să creeze frici, să mențină disensiunile și să creeze teme de discuții false”, a afirmat Igor Klipii.
Igor Klipii consideră că pentru a putea lupta în acest război hibrid, în primul rând clasa politică trebuie să evite ambiguitățile.