Experți | Prognozele autorităților privind creșterea economică din acest an sunt speculative și destul de optimiste. Nici măcar nu vom reveni la situația de până la pandemie

  • 01 Aprilie 2021 12:52
Experți | Prognozele autorităților privind creșterea economică din acest an sunt speculative și destul de optimiste. Nici măcar nu vom reveni la situația de până la pandemie

Ministerul Economiei prognozează o creștere economică de 6 la sută în acest an, mai mare decât pronosticurile anterioare. Experții menționează că prognozele sunt destul de optimiste, având în vedere incertitudinea economică, pandemică, dar și politică din Republica Moldova și atrag atenția că această evoluție nu va permite nici măcar revenirea la perioadă de până la 2020. 

În acest an se așteaptă o revigorare a economiei cu 6%, după declinul din anul 2020, potrivit prognozelor Ministerului Economiei și Infrastructurii.  În următorii trei ani creșterea economică medie va fi de aproximativ patru la sută.

Ministerul Economiei prognozează o creștere semnificativă în agricultură, de aproape 30 la sută, dar volumul producției oricum nu va reveni la nivelul de până anul trecut. Industria ar urma să înregistreze o creștere de peste 3%, iar activitatea investițională – de doi la sută.

Având în vedere declinul de anul trecut, în 2021 nu vorbim de o creștere economică dar de restabilire, dar, oricum, nu vom atinge nivelul de până la 2020, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță.

„Noțiunea corectă pentru 6% nu este creștere economică, dar restabilire economică de până la pandemie. De fapt, nici măcar nu vom reveni la situația de până la pandemie. Prognozele nu sunt deloc optimiste”, a menționat economistul. 

În același timp, economistul Viorel Gârbu menționează că și așa, prognozele sunt destul de optimiste, având în vedere incertitudinea, inclusiv politică din R. Moldova.

„Rezervele față de aceste estimări sunt corecte. La această etapă este foarte speculativ să facem astfel de evaluări. Noi nu cunoaștem cum vor evolua lucrurile pe viitor. Cea mai mare problemă ține de criza politică și capacitatea elitelor noastre politice să gestioneze situația. Iar, situația este într-adevăr complicată și tot ce țin de criza din domeniul sanitar nu a fost depășit”, a declarat expertul. 

Amintim că pe fundalul crizei pandemice, dar și din cauza secetei, Produsul Intern Brut a scăzut cu 7% în 2020. Experții consideră că această criză a fost aprofundată de probleme în economie ce persistă de ani de zile precum competitivitatea scăzută a sectorului privat și accesul dificil la finanțare, dar și din cauza incertitudinii politice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău