Experți | Procesul de validare a mandatului lui Andrei Năstase este tergiversat intenționat

  • 18 Iunie 2018 13:29
Experți | Procesul de validare a mandatului lui Andrei Năstase este tergiversat intenționat

Faptul că mandatul lui Andrei Năstase de primar al capitalei nu a fost validat până în prezent, prin utilizarea diverselor tertipuri juridice, demonstrează că procesul este tergiversat intenționat, observă mai mulți experți de la Chișinău.

În acest fel, guvernarea face presiuni asupra primarului ales al municipiului Chișinău, pentru a-i dovedi acestuia neputința și a-i boicota acțiunile, sunt de părere analiștii. 

Deși aparent sunt respectate niște norme legale privind examinarea contestațiilor legate de alegerile locale din municipiul Chișinău, faptul că examinarea lor durează mai mult timp, lasă loc de suspiciuni că decizia ar fi tărăgănată, este de părere directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui. „La prima vedere ar părea că există niște temeiuri juridice pentru a aștepta până când instanțele se vor pronunța. Dar, pe de altă parte, într-adevăr situați care s-a creat parcă generează incertitudine și diferite suspiciuni precum că procesul se tărăgănează. Instanțele statului trebuiau să reacționeze mult mai repede la toate problemele și contestațiile, ca să nu creeze suspiciuni”, consideră Viorel Furdui. 

Prin decizii care amână procesul de validare a mandatului lui Andrei Năstase, actuala putere vrea să demonstreze, prin instituțiile pe care le controlează, că poate să îi pună impedimente primarului ales, Andrei Năstase, să-l compromită și să-i boicoteze acțiunile, opinează și analistul politic Vlad Țurcanu.

„Lui Andrei Năstase i se arată că nu va avea un mandat scurt foarte simplu și că prin toate mijloacele disponibile se va încerca zădărnicirea activității sale. Dar că va fi validat mandatul său nu am prea multe îndoieli, deși orice se poate întâmpla la Chișinău, doar că se va întâmpla mai târziu, încecându-se prin asemenea măsuri să se arate neputința lui Andrei Năstase și a taberei sale. Dar cred că Andrei Năstase este pregătit pentru așa ceva și poate că îi convine din anumite puncte de vedere, pentru că va folosi toate aceste obstacole pentru a-și revendica la toamnă și putere parlamentară”, a opinat Vlad Țurcanu. 

Experții au mai remarcat că ceea ce ar putea face Andrei Năstase pe parcursul mandatului său este să-și formeze o echipă profesionistă și integră la primărie și să re-organizeze instituția. De asemenea, el ar urma să reacționeze prompt pentru a preveni eventuale ilegalități, precum demolările sau construcțiile neautorizate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău