Experți | Prin recuperarea Aeroportului Internațional Chișinău s-a reparat o eroare comisă în 2013

  • 29 Martie 2023 16:33
Experți | Prin recuperarea Aeroportului Internațional Chișinău s-a reparat o eroare comisă în 2013

Prin recuperarea Aeroportului Internațional Chișinău s-a reparat o eroare comisă în 2013, consideră experții, după anunțul de ieri, 28 martie, privind readucerea acestuia în gestiunea statului. Totodată, reîntoarcerea Aeroportului în gestiunea statului este benefică în contextul de insecuritate regională, care afectează și Republica Moldova, scrie Radio Chișinău.

Avocatul care a consultat anterior Parlamentul pe subiectul Aeroportului, Eduard Digore, spune că anunțul Agenției Proprietății Publice cu privire la încheierea procedurilor de preluare a activelor de către stat reprezintă repararea unei erori comise în 2013 prin încălcarea legii și în detrimentul  interesului public.

 „Și în felul acesta deja statul urmează să administreze acest patrimoniu. Doar că apare o următoare situație – statul ar trebui să se preocupe de modul în care va fi gestionat acest aeroport, el trebuie gestionat corect și cu maximă diligență, nu este simplu să gestionezi un aeroport”, spune Eduard Digore.

De asemenea, Eduard Digore nu exclude faptul că s-ar putea reveni la situația în care statul să regândească ca acest patrimoniu, sau o parte din serviciile sale, să fie date în concesiune, cu respectarea legii.

 „De multe ori constatăm că un privat reușește să gestioneze mai bine un anumit patrimoniu. Istoric vorbind, și nu doar la noi, statul nu este un bun administrator al propriului patrimoniu. Cel puțin, la moment, au șansa să administreze la același nivel, cel puțin ar trebui să facă acest lucru, sau chiar să îmbunătățească”.

Mai mult decât atât, autoritățile au misiunea să asigure securitatea acestuia, în contextul războiului de la frontieră, mai spune avocatul.

Analistul Ion Tăbârță consideră că reîntoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este benefică în contextul regional în care se află Republica Moldova.

 „Pentru că la început de război s-a vorbit foarte mult despre un posibil desant rus care ar putea să aterizeze la Chișinău, iar autoritățile luau în calcul aruncarea în aer a pistelor. Bine, acum înțelegem că acest scenariu este mai puțin verosimil, însă atunci, la începutul războiului noi nu aveam nicio garanție că Ucraina își controlează spațiul său aerian”, spune Ion Tăbârță.

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului, procedurile de predare și de preluare a activelor fiind încheiate în noaptea de luni spre marți. Compania Avia Invest S.R.L a comentat într-un comunicat că procedura a fost făcută cu încălcări și că ar fi o preluare de tip raider.

Amintim că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost date în concesiune în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei Avia Invest, al cărei beneficiar ar fi oligarhul fugar Ilan Șor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău