Experți politici: Partidele de stânga dau dovadă de o coeziune fără precedent, ceea ce ar reduce șansele formațiunilor pro-europene de a deține majoritatea în viitorul Parlament

  • 08 Mai 2021 09:30
Experți politici: Partidele de stânga dau dovadă de o coeziune fără precedent, ceea ce ar reduce șansele formațiunilor pro-europene de a deține majoritatea în viitorul Parlament

Coagularea forțelor de stânga reduce șansele partidelor pro-europene de a deține majoritatea în viitorul Parlament. Potrivit experților, stânga politică din Republica Moldova dă dovadă de unitate, pe când forțele de dreapta rămân divizate, iar din acest motiv rezultatul scrutinului din 11 iulie este greu de anticipat. Potrivit comentatorilor politici, fragmentarea segmentului de centru-dreapta, oferă șanse în plus partidelor de stânga în urma exercițiului de redistribuire a voturilor, notează IPN.

Anunțul reprezentanților PSRM și a celor din PCRM privind eventualitatea creării  unui bloc electoral la alegerilor din 11 iulie, ar trebui să îngrijoreze dreapta politică, spun experții. Potrivit lor, incapacitatea partidelor de dreapta de a-și uni forțele pune în pericol crearea unei majorități proeuropene în viitorul Parlament.

„Partidele de stânga dau dovadă de o coeziune mult mai mare decât partidele de dreapta. Și asta îngrijorează, fiindcă toată concentrarea forțelor politice de pe stânga înseamnă că în scrutin va participa un număr limitat de concurenți electorali și asta va micșora numărul partidelor care nu au trecut pragul și ulterior la redistribuire voturile lor ar fi urmat să meargă în coșul partidelor de dreapta. Pe dreapta, cu excepția PAS, nu sunt actori politici care dau o siguranță că ar putea trece pragul”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu și-a exprimat speranța că tendința pro-europeană de la prezidențialele de anul trecut va fi confirmată la scrutinul din iulie, deși în campanie au fost lansate formațiuni care au menirea de a fragmenta electoratul de dreapta și de a reduce din șansele forțelor proeuropene.

„Sunt partide lansate în această campanie pentru a încurca socotelile celor cu șanse reale. În plus, și stânga politică se schimbă câte puțin, nu mai este eminamente pro-rusească, avem discursul lui Renato Usatîi care nu mai este pro-rus. Nu exclud că pe măsură ce balanța va înclina spre Occident și partidele de stânga vor înțelege că trebuie să se curețe de acest balast sovietic”, a spus Vlad Țurcanu.

Recent, printr-un comunicat de presă, PCRM a anunțat că reprezentații formațiunii poartă negocieri cu PSRM în vederea creării unui bloc electoral pentru a participa la scrutinul din 11 iulie. Potrivit legislației, pragul electoral pentru blocurile formate din 2 partide politice este de 7%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău