EXPERȚI: Politica promovată de Igor Dodon nu a fost consultată cu societatea civilă și cel mai probabil va duce spre nicăieri

  • 15 Martie 2019 13:25
EXPERȚI: Politica promovată de Igor Dodon nu a fost consultată cu societatea civilă și cel mai probabil va duce spre nicăieri

Președintele Igor Dodon participă în aceste zile la un forum la Baku, Azerbaijan, unde a vorbit de strategia sa de politică externă și statutul de neutralitate al R. Moldova. Experții consideră că această politică promovată de șeful statului duce spre nicăieri și că în acest mod Igor Dodon susține, de fapt, interesele și politica externă a Moscovei.

Igor Dodon a vorbit la Forumul de la Baku despre strategia sa de promovare a unei politici externe echilibrate și reciproc avantajoase atât cu Estul, cât și cu Vestul, cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei. 

Expertul Vlad Țurcanu este de părerea că la Baku, șeful statului sonorizează anumite elemente de politică externă ale Federației Ruse. Fostul consilier prezidențial atenționează că Igor Dodon își construiește agenda în funcție de interesele sale politice, și nu în funcție de interesele statului. 

„Acasă, la Chișinău, Igor Dodon nu are atâta greutate pentru a-și asuma linii de politică externă. Alegerile recente au arătat că socialiștii săi sunt în declin, putând participa la guvernare doar ca vioară a doua, cu anumite condiții care nu pot influența cursul politic oficial pe plan extern al R. Moldova.  Nu este nimic nou în acest mod dual de a face politică în această parte ex-sovietică a Europei. O asemenea abordare intervine atunci când Federația Rusă simte nevoia să facă reverențe în fața Occidentului, atunci când e constrânsă de anumite împrejurări. Cred că e o astfel de situație în Federația Rusă dorește să fie ridicate sancțiunile occidentale împotriva sa, încearcă să revină la dialogul cu Occidentul, dar în același timp nu dorește să facă nicio concesie”. 

Expertul în securitate de la IDIS „Viitorul” Rosian Vasiloi, consideră că această politică promovată de Igor Dodon nu a fost consultată cu societatea civilă și cel mai probabil va duce spre nicăieri. 

Ceea ce face Igor Dodon ne duce în situația anilor 2013-2014 din Ucraina. Și trebuie să ne aducem aminte ce s-a întâmplat cu fostul președinte al Ucrainei, când el a încercat să dreagă busuiocul între est și vest, prin politicile pe care le-a promovat. Fix același lucru îl face și Igor Dodon. Această politică duce spre nicăieri, căutând între este și vest vom fi mereu în situația unui status quo de neclaritate. Ce reprezintă Dodon la Baku? Igor Dodon a coordonat toate aceste politici cu statul, cu societate civilă, cu cetățenii? Nu, el nu a făcut acest lucru. Nu poți promova politica de neutralitate, dacă e deja stabilită în Constituție. Igor Dodon merge pe indicațiile și narativele promovate de Federația Rusă. El promovează neutralitatea în timp ce pe teritoriul R. Moldova sunt forțe străine, iar 11 % din teritoriu sunt sub ocupație”. 

În luna februarie, Igor Dodon a prezentat la Conferința Internațională de Securitate de la Munchen așa-zisul ,,Pachet atotcuprinzător pentru Moldova”. Potrivit experților, acesta este un nou concept de politică externă al Republicii Moldova, care reprezintă obiectivul strategic cel mai important pentru Igor Dodon – reglementarea conflictului transnistrean prin reintegrarea Transnistriei în componența teritorial-statală a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău