Experți: Persoanele care subminează securitatea statului trebuie să fie trase la răspundere
-
05 Martie 13:47
Pericolele sunt reale și deja au fost realizate prin intermediul mai multor acțiuni, comentează analiștii declarațiile directorului Serviciului de Informații și Securitate, că Rusia pregătește destabilizări sociale în R. Moldova înainte de alegeri și referendumul proeuropean. În acest context, trebuie să fie trase la răspundere persoanele care subminează securitatea statului, subliniază experții, care constată, însă, că sistemul judiciar este călcâiul lui Ahile pentru Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Suntem într-o situație grea, dar vedem că Serviciul de Informații încearcă să prevină evenimente care ar pune în pericol securitatea R. Moldova și parcursul european, a apreciat expertul în securitate Andrei Curăraru.
„Pericolele sunt reale și deja au fost realizate prin intermediul mai multor acțiuni de protest, de preluarea a unor televiziuni, constatate inclusiv prin acte disponibile în spațiul public. Este o analiză care arată că Serviciul într-adevăr urmărește protestele politice și influența Federației Ruse, în special în pregătirea referendumului constituțional din această toamnă.
Informațiile nu sunt neapărat noi. Cunoaștem despre cele trei tipuri de forțe politice pro-ruse care există în Rep. Moldova, cât și despre felul cum acționează ele.
Am aflat că se va extinde finanțarea ilegală și că există și o luptă internă între aceste forțe pro-ruse, ceea ce înseamnă că strategia lor până la urmă nu este coordonată în totalitate”, a declarat Andrei Curăraru.
Totodată, expertul subliniază că pe lângă această analiză este importantă trimiterea în judecată sau către Procuratură a cazurilor concrete de încălcări și de influență nelegitimă asupra proceselor politice din Rep. Moldova:
„În situația dată, vedem un interes absolut pentru destabilizarea proceselor politice și pentru blocarea referendumului de integrare europeană. Aceasta trebuie să devină prioritatea zero pentru toate organele de stat și pentru toate forțele politice pro-europene. Să fie promovat, fără partizanat politic și să fie asigurat că se va desfășura și că va avea un rezultat pozitiv.
„În afara de aceasta, este nevoie, în sfârșit, ca organele statului să coopereze pe linia tăierii finanțării ilegale a forțelor pro-ruse, pentru că fără aceste circuite financiare necontrolate, nu vor avea succes toate acțiunile planificate”, a spus Andrei Curăraru.
Expertul în securitate Andrei Curăraru mai spune că este clar că regiunea găgăuză este utilizată ca un post rusesc și trebuie luate măsuri adecvate pentru curmarea tendințelor separatiste.
„Capacitatea de reacție a autorităților este limitată. Nu am văzut finalizarea proceselor judiciare legate de încălcările la alegerile din Găgăuzia și ulterior din alegerile locale care au avut loc în Rep. Moldova. Noi reacționăm tardiv.
Mai cred că această ieșire în public este legată și de o presiune suplimentară asupra organelor de drept să ia atitudine, pentru că Serviciul are capacități limitate. El poate să influențeze anumite procese și să le prevină, dar nu poate să trimită în instanță culpabilii, pentru asta e nevoie de sistemul judiciar. Sistemul judiciar, însă, este călcâiul lui Ahile pentru Rep. Moldova. De asemenea, e nevoie și de o cooperare internațională pentru împiedicarea finanțării activităților subversive”, a mai spus Andrei Curăraru.