Experți: Negocierile cu gigantul rus Gazprom în privința livrărilor de gaze și a prețului de achiziție pentru R. Moldova au intrat deja în zona politică

  • 12 Octombrie 2021 13:02
Experți: Negocierile cu gigantul rus Gazprom în privința livrărilor de gaze și a prețului de achiziție pentru R. Moldova au intrat deja în zona politică

Negocierile cu gigantul rus Gazprom în privința livrărilor de gaze și a prețului de achiziție pentru Republica Moldova au intrat deja în zona politică și încă nu au ajuns la faza lor finală, dar este aproape cert că vom plăti mai mult pentru consum decât anul trecut, consideră experții. Aceștia mai menționează că situația în care s-a pomenit Republica Moldova în această toamnă este încă o dovadă a faptului că trebuie să găsească soluții de alternativă pentru a-și asigura securitatea energetică pe termen mediu și lung, transmite Radio Chișinău.

Negocierile cu Gazprom-ul au trecut din zona tehnică în cea politică, dar nici nu putea fi altfel, având în vedere că tarifele la gazele rusești au o componentă economică, dar mai ales una politică, a comentat pentru Radio Chișinău analistul Victor Ciobanu.

Potrivit expertului, Chișinăul va fi nevoit, până la urmă, să accepte prețul propus de concernul rus, care va fi mai mare decât la începutul anului curent, având în vedere și tendințele internaționale, dar mai mic decât cel pe care Republica Moldova îl achită în prezent, în lipsa unui contract.

Componenta politică este foarte importantă pentru Rusia. Până la urmă se va ajunge la un preț care cu siguranță va fi mai înalt decât cel precedent, și este obiectiv acest fapt. Dar, după mine, până la urmă, va fi mai mic decât cel actual de 790 de dolari.

Negocierile vor dura și nu este exclus să fie prelungite cu încă o lună, este de părere expertul în energetică Ion Muntean. Acesta menționează că una din principalele lecții pe care trebuie să le învețe din această situație autoritățile este să identifice soluții de alternativă pentru a-și asigura securitatea energetică.

Trebuie întreprinse acțiuni concrete în ce privește asigurarea cu gaze naturale din surse alternative, sau identificarea opțiunilor operaționale de depozitare a gazelor naturale în Ucraina și România, ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic deja. Sau, într-adevăr de examinat dacă este fezabil să fie construite depozite în Republica Moldova.


Amintim că Republica Moldova achită în luna octombrie aproape 800 de dolari pentru mia de metru cubi de gaz, deoarece nu s-a reușit prelungirea contractului care a expirat la 30 septembrie.


Se întâmplă în contextul creșterii prețurilor la nivel record pe piețele europene, dar și în urma modificării formulei de calcul, intrată în vigoare în acest an, care presupune prețuri mai mari în perioada caldă a anului. Prețul mare la gazul rusesc a provocat nemulțumiri în mai multe state europene, iar unii oficiali internaționali vorbesc de un șantaj din partea Rusiei.
Vicepremierul Andrei Spânu a fost săptămâna trecută la Sankt Petersburg, unde a discutat cu reprezentanți ai conducerii Gazprom, dar negocierile nu s-au soldat deocamdată cu o înțelegere și vor continua. Chișinăul insistă pe păstrarea vechii formule de formare a prețului, dar și semnarea unui contract de livrare a gazelor naturale pe termen lung.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău