Experți NATO în vizită la Ministerul Apărării

  • 09 Aprilie 2019 11:46
Experți NATO în vizită la Ministerul Apărării

Progresul implementării obiectivelor asumate de R. Moldova în cadrul Procesului de Revizuire și Planificare a Parteneriatului (PARP) este evaluat de un grup de experți NATO, care se află, în perioada 8-10 aprilie curent, la Ministerul Apărării.

Potrivit șefului Direcției Politici de Apărare și Planificare a Apărării, colonel Gheorghe Oarza, experții au planificate ședințe cu reprezentanți de la Ministerul Apărării și Marelui Stat Major, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, precum și Serviciul Informații și Securitate. Părțile vor discuta despre rezultatele și acțiunile întreprinse pentru implementarea obiectivelor de parteneriat și deficiențele identificate în procesul de realizare a acestora, precizează un comunicat al Ministerului Apărării.   

Republica Moldova a aderat la PARP în 1997, asumând-și obiective ce vizau doar Armata Națională. În 2003, formatul audierilor PARP s-a lărgit prin participarea reprezentanților instituțiilor guvernamentale, părți componente ale sectorului de securitate și apărare națională.

Colaborarea în cadrul parteneriatului permite utilizarea experienței țărilor NATO și partenere în scopul evaluării factorilor politici, militari și economici, care pot afecta procesul PARP, precum și dezvoltarea capacității forțelor declarate în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PpP).

Evaluarea participării PARP se efectuează în fiecare an, după un ciclu par și impar, în comun cu experții NATO și de către fiecare țară-partener aparte.

PARP a fost preluat și este în proces de implementare în țări neutre precum Suedia, Austria și Finlanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău