Experți | Moscova ar putea provoca tensiuni militare pe Nistru, ca răspuns la decizia cu privire la Rogozin

  • 03 August 2017 13:31
Experți | Moscova ar putea provoca tensiuni militare pe Nistru, ca răspuns la decizia cu privire la Rogozin

Decizia Guvernului de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin este un răspuns adecvat la toate declarațiile și acțiunile acestuia din ultimul timp, dar ar putea determina o reacție disproporționată din partea Moscovei, până la reescaladarea tensiunilor militare din regiunea transnistreană, consideră mai mulți experți și analiști politici de la Chișinău

Având în vedere declarațiile și acțiunile din ultima perioadă, a fost un răspuns adecvat, care corespunde cu toate procedurile interne naționale și cu dreptul internațional, a declarat pentru Radio Chișinău Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 „Urmează să vedem care vor fi consecințele acestei decizii. Este o decizie fără precedent, care într-un fel cheamă partenerii de la Moscova la un dialog ce presupune respect reciproc și care ia în considerație interesele ambelor părți, deoarece atitudinea din ultima perioadă a unor oficiali de la Moscova nu poate fi considerată una care contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale. Este greu de prevăzut care vor fi acțiunile Moscovei. Sigur că putem aștepta reacții de răspuns simetrie sau asimetrice”, susține Iulian Groza.

Și analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, consideră hotărârea Guvernului drept una motivată, dar ieșită din comun.

„Această atitudine sfidătoare a lui Rogozin în raport cu Republica Moldova demult trebuia sancționată. Dar Moscova va răspunde dur. Trebuie înțeles că declararea unui vicepremier rus în calitate de persoana non-grata, îndeosebi într-o țară pe care Rusia o consideră în zona sa de interes este un pas ieșit din comun”, crede Anatol Țăranu.

În opinia sa, Rusia va încerca să „pedepsească exemplar” Republica Moldova, iar printre acțiunile sale s-ar putea număra chiar și escaladarea conflictului armat de pe Nistru. 

„Federația Rusă examinează atent această situație, pentru că ce a făcut Republica Moldova este ca un fel de răscoală împotriva acestei dominații brutale și sfidătoare a Federației Ruse în spațiul post-sovietic și nu poate să nu înțeleagă că exemplul Moldovei ar putea fi urmat și de alte țări. Dacă Republica Moldova nu va fi pedepsită exemplar, acest lucru s-ar putea repeta și în alte state. De aceea, cred că Rusia va încerca să reacționeze cât mai dur. În primul rând cred că vor exista sancțiuni economice, nu este exclus că se va umbla și în zona migranților moldoveni din Federația Rusă, dar nu exclud că politicul rusesc va examina metode și mai dure, care ar putea ajunge la declanșarea unor tensiuni de ordin militar în zona conflictului transnistrean”, avertizează fostul ambasador moldovean la Moscova.

Amintim că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat ieri persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, după mai multe declarații controversate ale acestuia, la sfârșitul săptămânii trecute, atunci când nu a putut ajunge la Chișinău, după ce România i-a interzis accesul în spațiul său aerian.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a fost convocat aseară la Ministerul de Externe al Federației Ruse, unde i-a  fost exprimat un „protest hotărât” în legătură cu decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara persoană indezirabilă pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a subliniat că această decizie „provoacă o revoltă legitimă și va primi un răspuns pe măsură”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. 

Pe lângă asta, Ministerul rus de Externe sugerează că asemenea „acțiuni periculoase” ar putea destabiliza situația din regiune și Europa în ansamblu, invocând în acest sens „tentativele unor politicieni moldoveni de a acutiza artificial situația din jurul reglementării conflictului transnistrean”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat decizia Guvernului moldovean de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin drept „absolut inacceptabilă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău