Experți | Modul în care PD a desfășurat manifestația de ieri demonstrează riscul instaurării unui regim autocratic

  • 22 Octombrie 2018 13:31
Experți | Modul în care PD a desfășurat manifestația de ieri demonstrează riscul instaurării unui regim autocratic

Modul în care Partidul Democrat a desfășurat manifestația de ieri din centrul Chișinăului demonstrează încă o dată riscul instaurării unui regim autocratic în Republica Moldova, susțin experții, făcând referire la faptul cum au fost aduși organizat membrii, sau cum au fost bruscați jurnaliștii. Iar noua doctrină, numită calea a patra de democrați, este comparată cu cele ale lui Nicolae Ceaușescu din România comunistă, sau Enver Hodja în Albania.

Modul în care a fost organizat mitingul trebuie văzut în context cu alte acțiuni ale guvernării – modificarea sistemului electoral, anularea alegerilor din Chișinău câștigate de opoziție și persecutarea unor lideri locali ai opoziției, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Igor Munteanu. Astfel, deja nimeni nici nu-și mai face iluzii în privința caracterului democratic al acestui regim, potrivit expertului. Totodată, Igor Munteanu compară noua strategie, anunțată de Partidul Democrat cu patru luni înainte de alegerile parlamentare, cu cele ale unor lideri comuniști din România sau Albania.

"A patra cale, pe care au menționat-o liderii PDM ca fiind compatibilă cu programul lor politic, înseamnă de fapt o dezvoltare în nicăieri. Este un fel de scoatere din istorie a Republicii Moldova, pentru că asta ar însemna un fel de izolare și autocratizare, în stilul lui Envar Hodja și Nicolae Ceaușescu", afirmă Igor Munteanu.

 În situația când democrația devine din ce în ce mai precară, există riscul unor alegeri netransparente și chiar fraudarea acestora, atenționează și expertul Ion Tăbârță.

"Există suspiciuni că aceste alegeri să fie într-o măsură sau alta influențate. Nu aș vreau să spun fraudate, cu toate că nu este exclus și un astfel de pericol, adică să nu avem un Parlament care să exprime rezultatele reale ale votului cetățenilor. Mai ales că avem un precedent neplăcut – recenta invalidare a scrutinului din municipiului Chișinău", consideră Igor Munteanu.

 Amintim că alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc la 24 februarie 2019. În ultimul timp mai multe instituții europene și diplomați occidentali și-au exprimat îngrijorarea față de situația democrației în Republica Moldova, iar Uniunea Europeană a suspendat acordarea unei asistențe macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro din acest motiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău