EXPERȚI | Mercenarii din Donbas ar putea fi folosiți pentru a destabiliza situația din R.Moldova
-
23 Ianuarie 2017 21:02
Un tânăr de 24 de ani a fost reținut la sfârșitul săptămânii trecute de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, fiind bănuit de activitate de mercenariat în sud-estul Ucrainei. Tânărul și-a recunoscut integral vinovăția, pe acest caz fiind inițiată o cauză penală.
Acesta este al doilea caz de la începutul anului, și al optulea de la sfârșitul anului 2015. Experții spun că aceste persoane ar putea destabiliza situația din Republica Moldova, dacă ar fi antrenate într-un conflict armat.
Procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa, a declarat pentru Radio Chișinău că mercenariatul este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova și s-a intensificat o dată cu situația de conflict din Ucraina.
Implicarea cetățenilor Republicii Moldova în acțiuni mercenare ar aduce mai multe riscuri, în situația când există un conflict înghețat în regiunea transnistreană, spune fostul director adjunct al SIS, Valentin Dediu.
„Aceste persoane fiind în condițiile de luptă, ei psihologic sunt pregătiți de aceasta. Având în republică la noi nu o situație nu atât de simplă, o situație care poate izbucni în orice moment, este pericolul ca aceste persoane având practica de luptă din alte zone să fie atrași de către unele persoane, unele forțe, care au intenții de destabilizare a situației și de ce să nu, să acapareze pe căi ilegale puterea în stat”, a constatat Valentin Dediu.
La rândul său, generalul Ion Costaș, fost ministru al Afacerilor Interne și al Apărării în perioada anilor 1990 – 1992, crede că există o legătură dintre separatismul din regiunea transnistreană și luptele din sud-estul Ucrainei.
„În Luhansk și Donețk sunt o mulțime de mercenari care au fost prezenți aici în lupta împotriva statutului Republica Moldova, în Transnistria, în anii 90, 91, 92 și foarte lejer au trecut pe teritoriul Ucrainei. Și sunt cunoscuți, au o mulțime de colegi de amici, care susțin aceeași idee a separatismului și în Ucraina, nu doar în Republica Moldova”, a declarat Ion Costaș.
Pentru activități de mercenariat, Codul Penal prevede o pedeapsa cu privațiune de libertate de până la șapte ani.