EXPERȚI | Livrarea gazului natural în R.Moldova nu este doar o problemă economică, este o armă utilizată de Rusia

  • 25 Septembrie 2018 14:38
EXPERȚI | Livrarea gazului natural în R.Moldova nu este doar o problemă economică, este o armă utilizată de Rusia

Republica Moldova, care este extrem de vulnerabilă din punct de vedere energetic, va ajunge într-o poziție și mai riscantă la sfârșitul anului viitor, când se încheie contractul de livrare a gazului cu Gazprom. Până atunci, există pericolul ca gazoductul Ungheni-Chișinău să nu fie finalizat, astfel încât Chișinăul va fi impus să încheie un nou acord de livrare a gazelor cu gigantul rus, au atenționat astăzi mai mulți experți participanți la o masă rotundă privind securitatea energetică a țării organizată de IDIS Viitorul.

După anul 2019, Gazprom ar urma să renunțe să mai furnizeze gaze naturale prin Ucraina. Tot atunci expiră și contractul semnat de Republica Moldova cu gigantul rus. Republica Moldova care era și până acum vulnerabilă în relațiile cu acest furnizor, în special din cauza datoriilor de peste 6 miliarde de dolari acumulate de regiunea din stânga Nistrului, se va pomeni într-o situație și mai nefastă. Mai mult, Chișinăul este practic nevoit să susțină astfel regimul separatist de la Tiraspol, care folosește gazul rus, pe care nu-l plătește, pentru producerea energiei electrice, pe care o livrează contra cost pe malul drept al Nistrului.

În aceste condiții, autoritățile ar trebui să urgenteze construcția gazoductului Ungeni-Chișinău, care va permite importul de gaze din România, a menționat expertul energetic Victor Parlicov.

„Gazoductul nu este o opțiune, este o necesitate. Dacă noi nu-l avem până în 2019 și intrăm în negocieri cu Gazpromul fără pârghii, sunt absolut sigur că va impune, pentru nu vom avea alternativă, contractul din nou cu finanțarea regiunii separatiste și vom rămâne și cu datoriile”, a menționat expertul energetic Victor Parlicov.

Pe de altă parte, expertul Alexandru Sărăcuța susține că și după construcția gazoductului nu vor fi rezolvate toate problemele – spre exemplu de unde va lua gaz regiunea transnistreană. Mai mult, el pune la îndoială că gazoductul va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, astfel că Republica Moldova va fi obligată începând cu 2020 să încheie contract și cu Gazprom-ul, dar separat și cu Ucraina pentru tranzitarea gazului prin rețelele sale.

„Sunt probleme ce țin de construcție și pe teritoriul nostru și pe al României. În plus, mai există problema asigurării cu gaze, deoarece trebuie să vină de la țărmul Mării Negre. Deci e vorba de investiții colosale. Problema nu e atât de simplă și cred că și după 2019 vom avea nevoie de contract de Gazprom și de gaze din Rusia”.

Rusia folosește resursele sale energetice mai mult în scopuri politice decât economice, a remarcat analistul Veaceslav Ioniță.

„Livrarea gazului natural este o armă utilizată de Federația Rusă. Și atunci când se negociază, când se discută, trebuie să ținem cont că relația ce ține de livrarea gazului natural nu este doar un aspect economic, sunt și subtilități politice. Dacă rezolvi acest fapt, nu rezolvi mult”, spune Veaceslav Ioniță.

Iar expertul ucrainean Andrey Chubyk a menționat că și țara sa, dar și întreaga Europă se confruntă cu aceeași problemă și a menționat necesitatea conjugării eforturilor Republicii Moldova, Ucrainei și Uniunii Europene pentru a identifica soluții cât mai rapid.

„Europa, Ucraina și Moldova au puțin timp pentru a ne pregăti să asigurăm condiții mai bune împotriva agresiunii din partea Rusiei. Timpul trece și trebuie să reușim până la sfârșitul anului viitor. Este foarte important să ne unim eforturile”. 

Participanții la masa rotundă au ajuns la concluzia că este necesară crearea unei platforme comune atât din partea societății civile cât și a mediului politic pentru a identifica soluții la provocările energetice cu care se confruntă Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău