Experți | Legea legalizării capitalurilor, mai periculoasă decât amnistia penală din România

  • 22 Februarie 2017 11:42
Experți | Legea legalizării capitalurilor, mai periculoasă decât amnistia penală din România

Legea legalizării capitalurilor, dacă va fi adoptată, prezintă un risc sporit pentru Republica Moldova, chiar mai mare decât amnistia penală din România, care a provocat proteste în masă în țara vecină.

Concluzia a fost formulată în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.

Analistul economic Victor Ciobanu consideră că acest proiect urmărește scopul legalizării miliardului de dolari furat din bănci, returnarea căruia a fost pusă pe seama cetățenilor. „Miliardul trebuia cumva de legalizat și o vor putea face pentru o sumă simbolică. Se pregătește terenul ca această lege să se reflecte nu doar asupra oligarhilor autohtoni. Concomitent, a fost elaborat și un proiect de modificări la Legea cu privire la cetățenie. Orice străin va putea primi cetățenia Republicii Moldova, dacă va depune într-o bancă moldovenească suma de un milion de dolari. Astfel își vor putea spăla banii de proveniență dubioasă și cetățenii străini. În pofida criticilor, nu cred că se va renunța la acest proiect. Mai degrabă va fi modificat, dar oricum va fi promovat”, a spus Ciobanu.

Ex-ministrul finanțelor,Veacesalv Negruță, la fel consideră că prin Legea legalizării capitalurilor și Legea cu privire la cetățenie se vor legaliza capitaluri de proveniență dubioasă. „Nu are nimic această lege cu legalizarea capitalurilor. Se urmăresc alte scopuri. Guvernul Filip a anunțat despre accelerarea privatizării unor întreprinderi de stat în 2017 și despre creșterea investițiilor străine cu 30 la sută, o cifră exagerată. Se vehiculează că aceste legi îi vor favoriza pe unii afaceriști din țările arabe, care vor putea să-și legalizeze capitalurile dubioase la noi, apoi vor profita de regimul liberalizat de vize pentru a se legaliza în Europa”, a declarat Negruță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău