EXPERȚI IPRE | În urma evenimentelor din 2018, perspectiva europeană s-a îndepărtat de noi

  • 26 Martie 2019 18:49
EXPERȚI IPRE | În urma evenimentelor din 2018, perspectiva europeană s-a îndepărtat de noi

La zece ani de participare a R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, Chișinăul a reușit să obțină unele progrese, în special în domeniul economic, constată experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene. R. Moldova are, însă, și multe rateuri privind democrației, statul de drept și independența justiției.

După ce Republica Moldova a devenit parte a Parteneriatului Estic au fost înregistrate mai multe progrese în sectorul economic, apreciază șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Oficialul a atenționat, însă, asupra unor restanțe în domenii de bază:

„În comerț au fost obținute obiective destul de înalte, nivelul de exporturi din R. Moldova spre piața UE a crescut până la 70 %. Au fost create 15 mii de locuri de muncă în R. Moldova, datorită Acordului de Liber Schimb. Când citim raportul despre Index Parteneriatul Estic nu putem fi satisfăcuți, suntem și întristați de aceste fapte, dezvoltări care nu sunt așa de pozitive. În domenii de bază pentru fiecare societare, vedem că are loc și progres: în privința standardelor de democrație, statul de drept, sectorul justiției, domenii importante pentru viața oamenilor”. 

Experții care au evaluat rezultatele și perspectivele Parteneriatului Estic pentru R. Moldova constată regrese în asigurarea independenței justiției și a presei. Expertul IPRE, Iulian Rusu.

Nu am reușit să fim mai aproape în partea de perspectivă europeană,  iar în urma evenimentelor din 2018 această perspectivă s-a îndepărtat de noi. Derapajele din ultimii ani ne-au  îndepărtat de două grupuri de valori europene de bază: democrație și supremația legi. Noi nu am reușit să excludem interesele grup, un exemplu elocvent fiind modul în care s-a realizat reforma justiției(...) Procesul de luare a deciziilor din R. Moldova e puternic conectat de partidele politice”. 

Proiectul Parteneriatului Estic a ajutat R. Moldova să facă pași serioși în relațiile cu Uniunea Europeană, potrivit diplomației de la Chișinău, care mizează în continuare pe susținere în domeniile: justiție, anticorupție, mediu, educație. Șeful Secției Cooperare Politică cu Uniunea Europeană din cadrul MAEIE, Vlad Cuc:

Credem că trebuie să fie pus accent mai mare pe servicii mai aproape de nivelul UE. Mă refer și la  inclusiv obiectivul de a avea roaming fără plată, simplificarea transferurilor bănești în euro, digitalizarea serviciilor publice”. 

Amintim că Parteneriatul Estic a fost lansat în anul 2009, ca un mecanism de cooperare între Uniunea Europeană cu Republica Moldova și alte câteva foste republici sovietice - Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău