Experți | Inflația mare, riscurile sociale, dar și o eventuală instabilitate politică sunt principalele provocări pentru economie în 2022

  • 06 Ianuarie 2022 11:43
Experți | Inflația mare, riscurile sociale, dar și o eventuală instabilitate politică sunt principalele provocări pentru economie în 2022

Inflația mare, riscurile sociale, dar și o eventuală instabilitate politică sunt principalele provocări pentru economia moldoveană în anul 2022, potrivit experților intervievați de Radio Chișinău. Anul economic va fi determinat de o creștere accentuată a prețurilor, de deficitul forței de muncă și de o creștere economică robustă, transmite Radio Chișinău.

Banca Centrală a Moldovei a prognozat pentru acest an o rată a inflației de peste 15 la sută. Experții avertizează că ritmurile înalte ale inflației vor genera creșteri de prețuri, iar asta ar putea adânci și mai mult sărăcia și să provoace o criză socială. În acest an, creșterea economică va fi una moderată, iar declinul social ar putea provoca o instabilitate politică, a spus pentru Radio Chișinău expertul economic Viorel Gârbu.

„Eu anul 2022 îl văd similar perioadelor anterioare. Totuși, ceea ce îl face deosebit ține de ritmul înalt al inflației, care urmează să se manifeste și mai accentuat în anul curent. Provocările sunt de ordin social, urmare a acestui fenomen. (...) Va fi o creștere economică, dar una moderată. Nu sunt programe sau investiții masive străine venite în economia națională, nu sunt investiții masive pe termen lung realizate de agenți economici autohtoni (...) Totuși riscul cel mai mare ține de inflația mare, riscurile sociale și, poate, de anumite destabilizări în plan politic urmare a acestor aspecte, acestor evoluții nefericite.”

Experții mai spun că pe fundalul proceselor inflaționiste, dar și al deficitului tot mai acut al forței de muncă, ar putea crește salariile pe unele segmente. Expertul economic Alexandru Fală:

„Din păcate pentru majoritatea populației o să avem un an în care va fi o creștere accelerată a prețurilor. Vom avea o creștere mai lentă a consumului gospodăriilor. (...) Probabil nu pe toate componentele, dar salariile vor continua să crească. Observăm o tendință în ultimii ani de creștere a salariilor și probabil ea este determinată de evoluțiile de pe piața muncii din RM, unde deficitul forței de muncă impune angajatorii să majoreze salariile pentru a menține forța de muncă (...) Mediul de afaceri beneficiază, în primul rând, de o instabilitate politică în interiorul țării, plus la asta avem un an în care noi nu avem o schimbare radicală a nivelului fiscalității. Nivelul fiscalității pentru mediul de afaceri a rămas comparabil cu cel din anul precedent.”

Un raport al Centrului Analitic Independent Expert Grup atrage atenția asupra faptului că, în acest an, ar putea reizbucni criza energetică, iar presiunile pe sistemul de protecție socială va stimula inechitățile social-economice. Pandemia de Covid-19 ar putea afecta semnificativ, în continuare, activitatea economică.

Experții FMI prognozează pentru acest an o creștere a economiei moldovenești de 5,2%, iar Ministerul Economiei a estimat, anterior, pentru anii 2022-2024 o creștere economică medie de 4 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău