EXPERȚI: Includerea taxei rutiere în prețul carburanților ar crește prețul acestora și ar afecta agricultorii
-
23 Septembrie 2020 14:00
Intenția guvernului de a include taxa rutieră în prețul carburanților pare o propunere echitabilă la prima vedere pentru cei care circulă puțin, în același timp, provoacă și un șir de îngrijorări la care, deocamdată nu există răspuns. Cei mai afectați ar putea fi agricultorii, susțin experții.
Premierul Ion Chicu a anunțat că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor prevede anularea taxei de drum pe care deținătorii de autoturisme o achită anual și includerea acesteia în prețul carburanților. Astfel, cei care vor circula mai mult sau dețin automobile cu o capacitate cilindrică mai mare, vor achita mai mult.
Institutul pentru Politici și Reforme Europene a examinat acest subiect într-o analiză publicată în 2018 în care, de asemenea, recomanda modificarea modalității de plată a fondului rutier. Includerea acestei taxe în prețul carburanților ar fi mai echitabilă, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Stanislav Ghilețchi. El însă menționează că autoritățile ar trebui să se gândească la soluții pentru eventualele probleme care ar putea fi provocate de această schimbare.
Cred că fereastra de oportunitate este una bună, având în vedere că prețul la benzină și motorină este mai mic, dar sunt două probleme pe care le identificăm - ce facem cu agricultorii și ce facem cu cei care utilizează mașinile electrice?
Și economistul Veaceslav Ioniță consideră că, la prima vedere, soluția propusă de Guvern pare echitabilă, dar trebuie ținut cont de faptul că în prezent taxa de drumuri merge în bugetele locale, astfel că ar trebui gândită o soluție cum să fie compensați acești bani. În plus, este problema agricultorilor, care vor plăti mai mult pentru motorină.
Scoți taxa, îți faci alte dureri de cap. Aproximativ 70% din carburanții folosiți în Moldova este motorina. Transportatorii care o folosesc, să plătească, pentru că ei folosesc drumurile. Dar tractoare care ard tone de motorină pe dealuri nu folosesc drumurile. Atunci apare întrebarea de ce tractoarele și combinele agricole care nu folosesc drumurile, trebuie să plătească?
Potrivit experților, în cazul în care intenția guvernului va fi pusă în practică, prețul carburanților va crește cu aproximativ 50 de bani - 1 leu per litru.