EXPERȚI | Incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Rep. Moldova

  • 26 Aprilie 2022 12:35
EXPERȚI | Incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Rep. Moldova

Experții de la Chișinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Rep. Moldova. Experții au declarat pentru Radio Chișinău că, în aceste circumstanțe, Rep. Moldova trebuie să se aștepte la orice scenarii și că are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

Fostul ministrul al Apărării, generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Marinuța, spune că Rusia ar fi interesată în destabilizarea situației, iar acțiunile acesteia sunt imprevizibile.

„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acțiuni subversive a Federației Rusiei a regimului de la Tiraspol, fiindcă nu este în interesul nici a Rep. Moldova, nici cum unii insinuează – a României sau a NATO pentru a escalada actualmente situația. (...) Eu consider Rusia un actor irațional, care este destul de dificil să-i prezici acțiunile sale”, susține ex-ministrul Apărării. 

De aceeași părere este și expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

„Sunt două variante. Ori se adună bile negre contra RM și atunci e clar cine este interesată – Rusia. Aici, în cazul Mayak, puteau fi și rușii, asta în condițiile în care dorința lor, intențiile lor de a avea explicații clare pentru o eventuală invazie e mai mare decât costul acestui centru de radiocomunicații”, a declarat Ion Leahu. 

Generalul Vitalie Marinuța nu exclude că incidente și provocări vor avea loc în continuare în regiune.

„Noi putem să ne așteptăm la orice. Cred că vom asista și la alte evenimente de genul dat. Rep. Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruși vinerea trecut, potrivit căruia va fi un atac în direcția Nicolaev, Odesa și pentru vor fi conectate forțele Federației Ruse cu forțele din regiune transnistreană. În consecință, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta – sunt o mie și una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuța. 

Expertul Ion Leahu consideră că o eventuală invazie rusă pe teritoriul Rep. Moldova nu poate fi exclusă.

„ - Dacă pornim, totuși, de la presupunerea că acțiunile respective au fost realizate de Federația Rusă, înseamnă că noi trebuie să ne așteptăm la ceea ce a fost în Ucraina la 24 februarie

 - Deci, o invazie a trupelor ruse...

 - Da, da... Prin asta ei rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid hotarul cu o țară NATO – România – și, în același timp, ei formează încă un centrul de luptă în care va fi atrasă o parte din forțele militare a Ucrainei și astfel ar simplifica, într-o măsură oarecare, posibilitățile lor de a ataca din Nicolaev, Herson ș.am.d.”, a menționat expertul. 

Amintim că în regiunea separatistă au avut loc trei incidente în ultimele ore: trageri cu aruncătoare de grenade la Tiraspol, aruncarea în aer a două turnuri de comunicație în localitatea Mayak și explozii în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
17
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău