Experți în energetică cer ANRE să facă publice calculele pentru tarifele la gaze

  • 13 Februarie 16:55
Experți în energetică cer ANRE să facă publice calculele pentru tarifele la gaze

Mai mulți experți în energetică au lansat astăzi o adresare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin care solicită respectarea procedurilor la revizuirea tarifelor la gaz. Experții cer să fie publicate devierile tarifare și costurile de bază la cumpărarea gazelor naturale.

Mai mulți specialiști în energetică solicită ANRE să facă publice costurile de bază la procurarea gazelor naturale, precum și devierile tarifare, spune Sergiu Tofilat.

„Până la moment, Agenția nu a dat niciun fel de estimări privind devierile tarifare acumulate, dar metodologia spune clar că devierile sunt o componentă foarte importantă din tarif. Dacă noi vrem să analizăm care urmează a fi noul tarif la gaz , trebuie să ne clarificăm care sunt devierile acumulate pentru perioada 2011-2017”, spune el.

În Republica Moldova există pierderi în rețeaua de distribuție a gazelor naturale și la transportarea acestora de circa 4%, mult mai mari decât în statele europene, susține expertul Victor Parlicov.

„Noi avem în prezent, în tarife incluse circa patru puncte procentuale în total: comerciale și tehnice, media în statele din Uniunea Europeană este de 0,5-0,6%. În opinia noastră, metodologia cu privire la calcularea tehnice și consumurilor tehnologice trebuie revăzută și pentru a aduce componenta de pierderi tehnice la un cuantum comparabil cu alte țări”, potrivit lui Victor Parlicov.

Potrivit unor constatări ale experților de la începutul acestui an, consumatorii de gaze naturale plătesc de fapt mai mult decât ar fi trebuit.

Experții observă că, deși în ultimii doi ani resursele energetice s-au ieftinit considerabil, iar leul s-a apreciat față de dolarul american, totuși ANRE nu a micșorat prețurile pentru consumatori. Pe de altă parte, reprezentanții Agenției susțin că tarifele au fost stabilite conform legislației, iar informațiile apărute în presă ar fi inexacte, iar unele chiar false.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
26 °C
Joi
21 °C
Vin
20 °C
Sâm
25 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău