Experți în energetică cer ANRE să facă publice calculele pentru tarifele la gaze

  • 13 Februarie 2018 16:55
Experți în energetică cer ANRE să facă publice calculele pentru tarifele la gaze

Mai mulți experți în energetică au lansat astăzi o adresare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin care solicită respectarea procedurilor la revizuirea tarifelor la gaz. Experții cer să fie publicate devierile tarifare și costurile de bază la cumpărarea gazelor naturale.

Mai mulți specialiști în energetică solicită ANRE să facă publice costurile de bază la procurarea gazelor naturale, precum și devierile tarifare, spune Sergiu Tofilat.

„Până la moment, Agenția nu a dat niciun fel de estimări privind devierile tarifare acumulate, dar metodologia spune clar că devierile sunt o componentă foarte importantă din tarif. Dacă noi vrem să analizăm care urmează a fi noul tarif la gaz , trebuie să ne clarificăm care sunt devierile acumulate pentru perioada 2011-2017”, spune el.

În Republica Moldova există pierderi în rețeaua de distribuție a gazelor naturale și la transportarea acestora de circa 4%, mult mai mari decât în statele europene, susține expertul Victor Parlicov.

„Noi avem în prezent, în tarife incluse circa patru puncte procentuale în total: comerciale și tehnice, media în statele din Uniunea Europeană este de 0,5-0,6%. În opinia noastră, metodologia cu privire la calcularea tehnice și consumurilor tehnologice trebuie revăzută și pentru a aduce componenta de pierderi tehnice la un cuantum comparabil cu alte țări”, potrivit lui Victor Parlicov.

Potrivit unor constatări ale experților de la începutul acestui an, consumatorii de gaze naturale plătesc de fapt mai mult decât ar fi trebuit.

Experții observă că, deși în ultimii doi ani resursele energetice s-au ieftinit considerabil, iar leul s-a apreciat față de dolarul american, totuși ANRE nu a micșorat prețurile pentru consumatori. Pe de altă parte, reprezentanții Agenției susțin că tarifele au fost stabilite conform legislației, iar informațiile apărute în presă ar fi inexacte, iar unele chiar false.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău