Experți | În 2023, volumul suportului financiar pentru R. Moldova din partea UE va depinde de realizarea și implementarea reformelor de către guvernarea de la Chișinău
-
07 Februarie 2023 13:01
În 2023, volumul suportului financiar pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene va depinde de realizarea și implementarea reformelor de către guvernarea de la Chișinău, subliniază experții. În 2022, cele mai multe fonduri externe au venit din partea țărilor și instituțiilor europene, în contextul războiului din Ucraina, care afectează și țara noastră. Aceste fonduri au ajutat autoritățile să rezolve probleme stringente, dar totodată și producă schimbări vizibile la nivel local, transmite Radio Chișinău.
În 2022, cele mai multe fonduri externe au venit din partea țărilor și instituțiilor UE, în valoare totală de 5,5 miliarde de lei. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt oferite sub formă de grant. Susținerea generoasă acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova este determinată de voința politică a actualei guvernări, dar și criza regională provocată de războiul din Ucraina, a comentat analistul politic Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. Dezinformarea, propaganda rusă, dar și nivelul slab de comunicare al guvernării diminuează, însă, din impactul ajutorului european, observă analistul:
„Dar…avem și un alt aspect, unul esențial. Deocamdată reformele nu funcționează. Din această cauză nu impact asupra nivelului de trai al cetățenilor. Trebuie să recunoaștem că, deocamdată, actuala guvernare nu a îmbunătățit nivelul de trai al cetățenilor și de aici aceste percepții…”, a spus Tăbârță.
Astfel, analistul subliniază că în 2023 volumul suportului financiar pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene va depinde de realizarea și implementarea reformelor de către puterea de la Chișinău.
Asistența financiară europeană se bazează pe mai multe instrumente și are mai multe grupuri de beneficiari. Această susținere este importantă pentru autoritățile centrale și locale ca să soluționeze anumite probleme, a explicat în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău, expertul de la Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea.
„Instrumentele de sprijin țin de sprijin bugetar direct, asistența macro financiară, dar și de pachete de suport venite din partea Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sub formă de credite, menite să ajute Guvernul Republicii Moldova să soluționeze problemele cu care se confruntă”, a declarat Mogâldea.
În același timp, subliniază expertul Mihai Mogâldea, există proiecte de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, autoritățile locale, societatea civilă, precum și mass-media din Republica Moldova, proiecte de asistență care reușesc să producă schimbări vizibile la nivel local.