Experți: Este de menționat disperarea, situația critică în care se află Putin, izolarea sa pe plan internațional. Dacă înainte discuta cu Merkel, sau cu Biden, acum discută cu Evghenia Guțul

  • 10 Mai 13:08
Experți: Este de menționat disperarea, situația critică în care se află Putin, izolarea sa pe plan internațional. Dacă înainte discuta cu Merkel, sau cu Biden, acum discută cu Evghenia Guțul

Rusia prin Coloana a cincea s-a implicat și în acest an în evenimentele organizate în Rep. Moldova la 9 mai, fără să reușească însă să umbrească acțiunile organizate de guvernare pentru a marca Ziua Europei. Prin folosirea pseudo politicienilor pro-ruși invitați la parada de la Moscova, Putin lasă să se întrevadă disperarea sau situația critică în care a ajuns, izolat complet pe plan internațional, sunt de părere analiștii. Totuși mai este nevoie de efort pentru ca adevărata semnificație a zilei de 9 mai să fie asumată de întreaga societate din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Pentru prima dată în istoria Rep. Moldova, cu excepția unei încercări, în anul 2019, autoritățile de la Chișinău au reușit contopirea și marcarea Zilei Europei cu așa-numita zi a Victoriei și celebrarea acesteia în centrul Capitalei în ziua de 9 mai, susține analistul Nicolae Negru.

”În alți ani, Rusia reușea mult mai mult. Determina de exemplu UE să organizeze Ziua Europei nu de 9 mai, dar mai târziu. Acum Uniunea Europeană și-a lansat mesajul pe 9 mai și a îndemnat oamenii să vină în centrul Chișinăului, a avut un reprezentant delegat, Comisarul Johannes Hahn care a ținut discurs în Piața Marii Adunări Naționale. Înainte, Rusia timora atât de mult autoritățile Rep. Moldova că nu îndrăzneau să organizeze Ziua Europei în PMAN”, a spus Nicolae Negru.

Totodată, invitarea guvernatoarei găgăuze la parada de la Moscova, evidențiază implicarea Rusiei în treburile interne și încercarea de a destabiliza situația în Rep. Moldova. Pe de altă parte, aceasta arată disperarea și decăderea liderului de la Kremlin este de părere analistul:

„Dovedește încercarea de a încuraja aceste acțiuni de nesupunere, de  confruntare între Chișinău și Comrat. Este regretabil că anumiți lideri găgăuzei se lasă folosiți de Moscova împotriva statului Rep. Moldova. Ar fi de menționat și disperarea, situația critică în care se află Putin, izolarea sa pe plan internațional. Dacă înainte discuta cu Merkel, sau cu Biden acum discută cu Evghenia Guțul”, a precizat Nicolae Negru.

Federația Rusă și regimul lui Putin folosește de mult ziua de 9 mai în scop propagandistic, iar prin folosirea pseudo-politicienilor sau actorilor săi de influență din Rep. Moldova, Moscova a transmis acelei pături cu nostalgii pro-ruse pe cine mizează, a comentat pentru Radio Chișinău și analistul Ion Tabârță. Și el subliniază amploarea și simbolismul organizării Zilei Europei în pe 9 mai.

”Până acum Ziua Europei era cumva sărbătorită marginal, întâietate avea așa-zisa zi a victoriei. Anul acesta Ziua Europei a fost sărbătorită chiar pe 9 mai, a fost un eveniment central. Cred că autoritățile trebuie să facă tot posibilul ca Ziua Europei să ajungă să rezoneze la nivelul subconștientului societății noastre. La nivel simbolistic să de depună eforturi ca Ziua Europei să nu fie doar declarativă, dar marcată de cetățeni din tot sufletul”, a declarat Ion Tăbârță.

Certurile de la marșul propagandistic organizat ieri între liderii socialiștilor și cei ai partidului condus de Șor, demonstrează să nu există unitate în rândul formațiunilor pro-ruse din Rep. Moldova, mai spune Ion Tabârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău