Experți | După obținerea statutului de țară candidată la UE, autoritățile de la Chișinău trebuie să-și amplifice capacitățile de absorbție pentru realizarea reformelor și să ajungă la o coeziune între toate forțele politice

  • 24 Iunie 2022 12:28
Experți | După obținerea statutului de țară candidată la UE, autoritățile de la Chișinău trebuie să-și amplifice capacitățile de absorbție pentru realizarea reformelor și să ajungă la o coeziune între toate forțele politice

Experții de la Chișinău consideră că, după obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Rep. Moldova are de realizat o serie de reforme, prevăzute și în recentele recomandări ale Comisiei Europene. Experții atenționează că autoritățile de la Chișinău trebuie să-și amplifice capacitățile de absorbție pentru realizarea reformelor și fortificarea securității, și să ajungă la o coeziune între toate forțele politice, transmite Radio Chișinău.

În următoarea perioadă, Rep. Moldova urmează să îndeplinească mai multe teme. Este vorba, întâi de toate de reforma justiției, buna guvernare și continuarea procesului de dezoligarhizare, subliniază experții cu care am discutat. Statutul obținut dă posibilitate Rep. Moldova să beneficieze de fonduri pentru reforme. Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că guvernarea de la Chișinău trebuie să-și întărească capacitățile, iar clasa politică să ajungă la un consens în sensul realizării reformelor.

„Avem nevoie de cadre profesioniste, avem nevoie de conlucrarea tuturor politicienilor, a clasei politice, în general – a guvernării și a opoziției. Pentru că dacă unii vor lucra iar alții vor încerca să pună bețe în roate am putea sta mult timp pe loc. (....) Guvernarea trebuie să elaboreze un set de măsuri trebuie să facă anumite schimbări în Guvern, să concentreze în acest Guvern cei mai competenți specialiști.”

Nicolae Negru a mai afirmat că este logic ca noul statut obținut de Rep. Moldova să amplifice în spațiul public și discursurile pro-NATO.

Expertul în relații internaționale, fostul ambasador în Lituania, Igor Kilipii, a spus la Radio Chișinău că deschiderea financiară a Uniunii Europene în sensul consolidării securității trebuie canalizată spre crearea unei noi concepții de securitate, ținând cont de noile relații cu blocul comunitar. Igor Klipii:

„Noi ce cumpărăm cu aceste 40 de mil. (de euro)? Submarine pentru Bâc? Acești bani trebuie integrați într-un concept de securitate. Noi trebuie să elaborăm un concept de securitate serios, parte a unui concept de securitate european, inclusiv serviciile de inteligență vor trebuie să-și racordeze un pic tipul de cooperare – cu cine și cum cooperează . Platforma de securitate ni s-a oferit. Ea nu garantează totul, riscurile rămân. Dar deja e de datoria noastră să ne mobilizăm.”

Experții mai spun că UE s-a deschis fără precedent către Rep. Moldova. Acum, atât guvernarea, cât și cetățenii, trebuie să fie mai fermi, să nu oscileze în context de geopolitică, or acest fapt poate dăuna vectorului european pe care Rep. Moldova a ales să-l urmeze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău