Experți: După alegeri, Putin va intensifica războiul în Ucraina și va încerca să deturneze parcursul european al Republicii Moldova
-
14 Martie 12:31
Timp de trei zile, începând de vineri, 15 martie, în Federația Rusă sunt organizate alegeri prezidențiale în urma cărora, fără vreo îndoială, Vladimir Putin, cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Stalin încoace, își va asigura un nou mandat. După aceste alegeri, actualul președinte rus va continua războiul cu Ucraina și va intensifica încercările de destabilizare a Rep. Moldova și de deturnare a parcursului european, spun analiștii de la Chișinău. Organizarea prezidențialelor în teritoriile ocupate ilegal din Ucraina, dar și în regiunea separatistă transnistreană, vorbesc despre nevoia de voturi pentru o falsificare masivă a exercițiului, mai spun experții, transmite Radio Chișinău.
Scrutinul prezidențial are loc în Federația Rusă, o țară în care oponenții liderului de la Kremlin zac în închisori sau mor inexplicabil, unul câte unul, așa încât exercițiul nu reprezintă nimic altceva decât un ritual de reîntronare a lui Vladimir Putin în funcția de țar, spune analistul Nicolae Negru.
”Nu există nicio miză. Rezultatul este previzibil. Trebuie să ne pregătim pentru că după aceste alegeri cred că Putin va intensifica războiul în Ucraina, va desfășura o nouă mobilizare. Ne așteaptă și pe noi alegerile și desigur Rusia are acest scop de a le deturna, de a destabiliza situația și a răsturna actuala guvernare și de a opri cursul European al Rep. Moldova”, a declarat Nicolae Negru.
Singura necunoscută a acestui scrutin este numărul cetățenilor ruși care vor îndrăzni să meargă la secții și vor vota împotriva lui Putin sau vor strica buletinele, menționează Nicolae Negru.
”S-ar putea nici să nu aflăm fiindcă cine numără voturile în Rusia va desena cifrele victoriei lui Putin. Așa că nu vom afla noi adevărata stare de lucruri. Există sondaje care arată că susținerea lui Putin nu este chiar așa cum se spune”, a mai spus Negru.
Votul la alegerile rusești va avea loc în regiunea separatistă transnistreană, ca și în cele patru regiuni ocupate ilegal de Federația Rusia după invadarea Ucrainei - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, acțiune condamnată de Chișinău și statele occidentale care au anunțat că nu vor recunoaște organizarea și rezultatele scrutinului. Acest lucru înseamnă că se panifică falsificări masive, după cum a menționat expertul Andrei Curăraru în cadrul emisiunii ”Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău.
”Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin a anunțat deja că se așteaptă o rată de circa 80% de voturi pentru Putin. Au fost eliminați toți contracandidații, cu doar patru rămași toți de sistem. S-ar putea să aibă o mai mare nevoie de voturi din aceste regiuni. Ei au anunțat în regiunile ocupate ilegal niște cifre enorm de mari de votanți. În regiunea Herson, unde sunt câteva localități ocupate, nu pot să fie milioane de votanți. Mai mult decât atât, o bună parte din locuitori s-au refugiat din cauza războiului. Asta vorbește despre faptul că se pregătește o falsificare a alegerilor, masivă”, a subliniat Andrei Curăraru.
Realegerea în funcția de președinte îl va menține pe Vladimir Putin la putere până în anul 2030, cu un potențial mandat suplimentar până în 2036, ca urmare a unui amendament la Constituite, adoptat în urmă cu patru ani. Atunci Vladimir Putin va avea 84 de ani.