EXPERȚI | Dodon și Greceanîi au plecat la Moscova pentru a primi girul pentru o coaliție PSRM-PDM

  • 05 Aprilie 2019 14:00
EXPERȚI | Dodon și Greceanîi au plecat la Moscova pentru a primi girul pentru o coaliție PSRM-PDM

Președintele Igor Dodon și liderul Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi au mers într-o vizită ad-hoc la Moscova, cel mai probabil pentru a convinge Kremlinul să accepte o alianță dintre PSRM și PDM, după ce Rusia a transmis mesaje împotriva unei asemenea alianțe, consideră analiștii politici.

Purtătoarea de cuvânt a președinției, Carmena Lupei a confirmat, pentru Radio Chișinău, vizita lui Igor Dodon la Moscova, dar a precizat că alte detalii vor fi oferite ulterior. Presa a scris că în această perioadă la Moscova s-ar afla și Zinaida Greceanîi. Serviciul de presă al PSRM a comunicat că nu deține informații despre această vizită.

În condițiile în care Moscova a transmis semnale că este împotriva unei alianțe dintre socialiști și democrați, un scenariu tot mai vehiculat la Chișinău, cel mai probabil Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au plecat în Rusia pentru a convinge Kremlinul să accepte o astfel de coaliție, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Veaceslav Berbeca.

„Din declarațiile pe care le-au făcut rușii, înțelegem că sunt oarecum reticenți. Igor Dodon și Zinaida Greceanîi vor încerca să discute cu reprezentanții Moscovei cu privire la condițiile unei coaliții cu Partidul Democrat, adică în ce condiții o astfel de coaliție va fi creată”.

Moscova ar prefera o coaliție dintre PSRM și Blocul ACUM, având resentimente față de Partidul Democrat, susține comentatorul politic Nicolae Negru. De aceea el nu exclude faptul că Igor Dodon și Zinaida Greceanîi ar fi mers la Moscova pentru a pleda în favoarea unei alianțe PSRM-PDM, dar menționează că dacă Kremlinul va încerca să impună condiții dure, democrații ar putea să le refuze.

„Posibil ca ei să încerce să obțină girul Kremlinului pentru această formulă de guvernare în Republica Moldova, dar nu cred că vor obține așa ceva. Sau dacă vor obține, Moscova va pune condiții pe care nu cred că le vor accepta cei de la PDM”.

Amintim că după întrevederea dintre liderii PSRM și PDM, mediată de Igor Dodon, mai mulți experți au vorbit despre o posibilă coaliție dintre cele două partide.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău