EXPERȚI: Dodon evoluează în rolul de cățeluș al lui Putin la parada de la Moscova, dar pune în pericol sănătatea militarilor

  • 22 Iunie 2020 13:14
EXPERȚI: Dodon evoluează în rolul de cățeluș al lui Putin la parada de la Moscova, dar pune în pericol sănătatea militarilor

Plecarea la Moscova, la parada de Ziua Victoriei, a președintelui Igor Dodon și a militarilor moldoveni demonstrează lipsă de demnitate din partea guvernanților de la Chișinău, comentează unii istorici și analiști. Parada, care a fost amânată de pe 9 mai, pe 24 iunie, din cauza pandemiei de coronavirus, e și un gest umilitor, care ar putea pune în pericol și sănătatea militarilor, mai cred experții.

Prezența la Kremlin a lui Igor Dodon la parada militară pe care Vladimir Putin a insistat să o organizeze în pofida pandemiei, este un gest lipsit de principialitate, mai ales în contextul în care o parte a Republicii Moldova este ocupată de trupele ruse. Analistul politic Nicolae Negru observă că în acest mod, Igor Dodon nu mai reprezintă interesele Republicii Moldova.

Acest gest denotă faptul că Dodon nu reprezintă nu reprezintă interesele R. Moldova, ci ale Rusiei. Nu mai vorbim de faptul că acum pe timp de pandemie e periculos pentru acești militari. Pe plan politic, e un fel de gest triumfal al lui Igor Dodon ca să demonstreze foștilor și actualilor parteneri de coaliție cine e stăpânul. Nu e prima dată când Dodon evoluează în rolul de cățeluș al lui Putin. Trebuie să spunem că la Moscova Dodon nu e stimat, se ironizează pe seama lui. E un fapt rușinos această plecare a lui Igor Dodon la Moscova”.

Istoricul Anatol Petrencu atrage atenția că de această paradă, în vreme de pandemie, are nevoie Vladimir Putin, care vrea să le dea motive rușilor să vină la referendumul de modificare a Constituției, prin care va putea conduce Rusia până în 2036.

De această paradă are nevoie, în primul rând, Vladimir Putin. El ar fi organizat parada la 9 mai. Sigur că pandemia a schimbat puțin lucrurile și a fost nevoit să organizeze această paradă pe 24 iunie, sub motiv că în 1945 pe aceea și dată a făcut Stalin paradă. Cât despre Igor Dodon, el e o creatură a Kremlinului. Pe fundalul pandemiei, Dodon nu mai că merge el, dar și trimite militari ai Armate Naționale să defileze acolo. Dar gestul e unul umilitor”.

Parada cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost reprogramată la Moscova pentru 24 iunie în urma unei amânări cauzate de pandemie. Rusia este pe locul trei la numărul de cazuri de contaminare în lume.

Republica Moldova trimis la Moscova 75 de militari pentru a participa la paradă, iar miercuri acolo va ajunge și Igor Dodon. Asta în timp ce mai mulți lideri din fosta URSS au anunțat că nu merg la respectivul evenimente, printre ei președintele Cehiei, Turkmenistanului și Azerbaijanului, dar și premierul Armeniei.

Și Organizația Mondială a Sănătății avertizează că această paradă ar putea duce la o transmitere exacerbată a virusului, Rusia fiind a treia țară din lume la numărul de infectări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău