Experți din domeniul Sănătății: Fără datele studiului, cum am putea avea încredere în vaccinul rusesc anti-COVID

  • 12 August 2020 08:45
Experți din domeniul Sănătății: Fără datele studiului, cum am putea avea încredere în vaccinul rusesc anti-COVID

Vladimir Putin a anunțat, marți, că Rusia a aprobat pentru folosire primul vaccin pentru COVID-19 din lume, iar până acum 20 de țări au șsolicitat livrarea a mai mult de un miliard de doze. Însă experții din sănătate atrag atenția: "Cum putem avea încredere în acest vaccin fără datele publicului?", potrivit Reuters, citat de digi24.

”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.

Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.

„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.

Mai mulți producători mondiali de medicamente se află în faza testelor clinice avansate pe vaccinurile lor anti-Covid, pe zeci de mii de voluntari. Moderna, Pfizer și AstraZeneca spun că speră ca să afle până la finalul anului dacă vaccinurile lor sunt sigure pentru a fi administrate populației.

Și Organizația Mondială a Sănătății a primit cu prudență vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 și a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilite de această organizație, relatează agențiile Reuters și EFE

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele șase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste șase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer și Moderna) și cel de-al șaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri față de siguranță”, a declarat după anunțul președintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autoritățile sanitare ruse și avem discuții cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza și evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranța și eficacitatea”, a explicat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău