EXPERȚI | Din cauza legislației imperfecte și a intermediarilor, energia electrică s-ar putea scumpi de la 1 aprilie

  • 20 Martie 2019 13:10
EXPERȚI | Din cauza legislației imperfecte și a intermediarilor, energia electrică s-ar putea scumpi de la 1 aprilie

De la 1 aprilie energia electrică s-ar putea scumpi, din cauza prețului mai mare cu care aceasta va fi achiziționată. Experții susțin că acest lucru se întâmplă și din cauza legislației imperfecte în acest domeniu, precum și a intermediarilor.

Conform noilor contracte de livrare a energiei electrice, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie, prețul va crește cu aproximativ 2%. Furnizorii au și solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică schimbarea tarifului. Gas Natural Fenosa a solicitat o majorare pentru consumatorii casnici cu un ban, iar Societatea pe acțiuni Furnizare Energie Electrică Nord – cu 18 bani. Expertul în energetică Ion Muntean explică această diferență în primul rând prin numărul diferit de consumatori pe care îi deservesc cele două întreprinderi.

În același timp, el atrage atenția asupra procedurii de negociere a contractelor și anume prin intermediul întreprinderii Energocom, Această practică ar trebui schimbată, susține Ion Muntean.

„Demult este necesar ca companiile să aibă libertatea de a-și negocia singure contractele de achiziție și, mai mult ca atât condițiile”.

Această practică este criticată și de expertul Sergiu Tofilat. El însă accentuează că cea mai gravă problemă este că Republica Moldova va procura și în următorul an cea mai mare parte a necesarului de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Astfel, Republica Moldova procură energie din stânga Nistrului, alimentând bugetul regiunii separatiste. În plus, gazul utilizat pentru producerea energiei electrice nu este achitat de administrația separatistă, iar în acest fel vor crește datoriile Republicii Moldova față de Gazprom. Sergiu Tofilat.

„Noi rămânem datori pentru gaz față de Gazprom, dar Transnistria folosește acest gaz pentru a produce energie pe care ne-o vinde nouă cu bani „vii”, la preț de piață. În mod normal după ce noi achităm energia, o parte din bani ar trebui să revină la Moldovagaz pentru achitarea gazului, dar banii ceia pleacă în bugetul transnistrean. Deci, noi mai și finanțăm separatismul la noi în țară. Și această schemă lucrează de ani de zile”.

Amintim că de la 1 ianuarie gazul livrat de Gazpromîn R. Moldova este cu 25 la sută mai scump față de acum un an, iar despre acest lucru s-a anunțat abia acum câteva zile. ANRE a precizat că, deocamdată, Moldovagaz nu a solicitat ajustarea tarifului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Fri
25

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău