Experți: Dezinformarea este elementul-cheie al războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova

  • 27 Ianuarie 10:50
Experți: Dezinformarea este elementul-cheie al războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova

Dezinformarea este elementul-cheie al războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova și va reprezenta o provocare în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 și 2025. Este opinia mai multor experți din Republica Moldova și România, potrivit cărora propaganda rusă se menține în spațiul informațional al Republicii Moldova și are menirea de a readuce țara în sfera de influență rusă, notează IPN.

Profesorul universitar din România, Radu Carp, spune că decizia autorităților de la Chișinău de a închide mai multe posturi de televiziune este una judicioasă, în condițiile când propaganda reprezintă un pericol la adresa securității naționale.

„Informarea ține și de drepturile omului, dar și de securitatea unui stat. Statul poate lua astfel de măsuri, dacă se dovedește că aceste posturi TV nu contribuie la informare, ci contribuie la dezinformare. Cred că atunci când s-a luat această decizie s-au pus în balanță cele două aspecte și s-a decis că dezinformarea este mult mai amplă decât informarea”, a declarat Radu Carp la TVR MOLDOVA.

Directorul Centrului de Informare și Documentare privind NATO de la Chișinău, Ion Tăbîrță, spune că dezinformarea a rămas singura pârghie pe care Rusia o mai poate folosi împotriva Republicii Moldova.

„Încercăm să reducem dezinformarea, însă narativele rusești sunt oricum prezente în spațiul public din Republica Moldova. Dezinformarea este unul dintre elementele-cheie ale războiului hibrid pe care Federația Rusă acum îl duce contra Republicii Moldova. În ultima perioadă Rusia și-a pierdut din pârghiile sale de influență asupra Republicii Moldova, cum ar fi pârghia energetică sau economică. Singura pârghie a Rusiei rămasă aici este dezinformarea. Ea vine direct de la Moscova sau prin intermediul unor politicieni de la noi care promovează narativele rusești, promovând astfel interesele geopolitice ale Rusiei. Scopul major al războiului hibrid este ca Rusia să readucă și să mențină Republica Moldova în sfera sa de influență. Mass-media rusească este prezentă în spațiul informațional al Republicii Moldova, iar de acest lucru se folosește din plin Rusia în războiul său hibrid”, a explicat Ion Tăbîrță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău