Experți, despre vizita oficială a premierului Chicu la Moscova | „Prin această vizită, dar și prin expunerile sale publice, ne dă clar de înțeles că Rusia va fi partenerul strategic prioritar”

  • 20 Noiembrie 2019 13:51
Experți, despre vizita oficială a premierului Chicu la Moscova | „Prin această vizită, dar și prin expunerile sale publice, ne dă clar de înțeles că Rusia va fi partenerul strategic prioritar”

Premierul Ion Chicu, întreprinde astăzi prima sa vizită oficială peste hotare la Moscova, unde ar urma să poarte discuții cu oficialii ruși pe subiecte precum exporturile moldovenești în Rusia și livrarea gazelor naturale. Aceasta este prima vizită oficială a unui premier al Republicii Moldova în Rusia în ultimii șapte ani.

La o săptămâna de la învestirea guvernului său, Ion Chicu, a ales să întreprindă prima sa vizită peste hotare la Moscova. Acesta este însoțit de patru membri ai Cabinetului de Miniștri, dar și de președintele companiei Moldovagaz.

Executivul a anunțat că printre principalele subiecte pe care intenționează să le discute Ion Chicu la Moscova sunt livrarea gazelor rusești, exportul produselor agricole moldovenești pe piața rusă, dar și posibilitatea de majorare a numărului de autorizații pentru transportatorii din Republica Moldova.

Presa rusă scrie că Ion Chicu va avea o întrevedere cu omologul său rus Dmitri Medvedev, iar potrivit ITAR-TASS, acesta ar intenționa să discute și inițiativa Ministerului rus al Apărării privind distrugerea muniției militare din regiunea estică a Republicii Moldova.

Analistul politic Ion Tăbârță menționează că potrivit uzanțelor diplomatice, destinația primei vizite peste hotare a unui oficial de rang înalt indică interesele geopolitice ale acestuia. Asistăm la o premieră în ultimii cel puțin zece ani când șeful guvernului alege ca prima sa destinație nu o capitală occidentală, dar Moscova, potrivit lui Ion Tăbârță.

„După anul 2009, toți premierii efectuau prima vizită sau la Bruxelles, sau la București. Astfel, clar indicau că ne vom axa pe vectorul vestic. Acum, Dl Chicu, prin această vizită, dar și prin expunerile sale publice, ne dă clar de înțeles că Moscova va fi partenerul strategic prioritar”, a precizat Ion Tăbârța.

Analistul Nicolae Negru remarcă faptul că relațiile dintre Republica Moldova și Rusia s-au deteriorat odată cu semnarea de către Chișinău a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană în 2013. Acum însă Moscova ar fi interesată să schimbe situația, dar ar dori ca Republica Moldova să-și asume vina pentru deficiențele din ultimii ani.

„E nevoie de relații bune între Republica Moldova și Rusia, dar de pe poziții egale. Dacă Republica Moldova se va umili și va lua asupra sa vina pentru ceea ce a făcut Rusia, cred că statul Republica Moldova nu va avea de câștigat„, a spus Nicolae Negru.

Ultima vizită oficială a unui premier moldovean la Moscova a fost cea a lui Vlad Filatîn 2012, când printre subiectele de discuție s-a aflat livrarea gazelor naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău